Fra en lysmarkering mot rasisme i Oslo til minne om Johanne Zhangjia Ihle-Hansen 9. oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Mange nordmenn med etnisk norsk bakgrunn opplever rasisme i sin hverdag, men forteller ikke om det i frykt for selv å bli stemplet som rasister, skriver Groruddalstinget i en invitasjon til folkemøte.

Temaet for folkemøtet er «Hvordan motvirkes rasisme og omvendt rasisme i Groruddalen?». Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) er styreleder for Groruddalstinget. Møtet holdes 24. oktober på Linderud senter.

Den som tror at rasisme er enveiskjøring fra hvite mot fargede, tar sørgelig feil. Rasisme går på kryss og tvers i alle samfunn på kloden. I Groruddalen i Oslo er den såkalte «omvendte» rasismen erkjent som et problem, og blir nå tema på et seminar.

Det er organisasjonen Groruddalstinget, der  Fra innbydelsen sakser vi følgende:

Rasisme omtales mye i mediene, men hvorfor snakkes det ikke om omvendt rasisme? Hvordan kan vi gjøre debatten om omvendt rasisme mer konstruktiv? Vi vet at mange nordmenn med etnisk norsk bakgrunn også opplever rasisme i sin hverdag, men forteller ikke om det i frykt for selv å bli stemplet som rasister. Samtidig vet vi også at rasisme også eksisterer mellom ulike miljøer blant folk med minoritetsbakgrunn.

Rasisme i alle former skal nedkjempes!

Blant en rekke foredragsholdere med både norsk og minoritetsbakgrunn finner man pussig nok ingen fra Antirasistisk Senter. Og han som flittig bruker hudfarge – den dypeste rasismens viktigste markør – for å dele Norges befolkning inn i «brune» og «blendahvite» mennesker, stortingsrepresentant Abid Raja for Venstre, glimrer også med sitt fravær på invitasjonen til seminaret.

Uten at man egentlig blir så veldig overrasket over akkurat dét.

 


Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂