Torbjørn Røe Isaksen vil gjerne fremstå som en godslig barne-tv-onkel. Slik ser han også  ut. Men skinnet bedrar. Røe Isaksen bruker godsligheten til å selge sine budskap: De er myke utenpå og harde inni.

Han har aldri opplevd rasisme, nei, for han er hvit, mann med god stilling, pen i tøyet, av kulturkristen bakgrunn og har norske røtter. Hva kan slå feil? Røe Isaksen får alt servert på et fat.

Men så skifter Røe Isaksen perspektiv og ståsted. Han som snakker ut fra seg selv, går over til å snakke på vegne av andre. Han sammenligner. Da han innførte fraværsgrense, var det noen ubehagelige mail, men ikke på linje med:

«Dra hjem dit du kom fra», som om jeg ikke hørte hjemme i mitt eget land.

«Farlig med muslimer på Stortinget», som om min tro eller kulturelle bakgrunn gjorde meg uegnet som politiker.

Eller «Burde hatt blink i pannen», i et innlegg som handlet om en helt annen, politisk sak.

Politikere med minoritetsbakgrunn opplever slike ting skremmende ofte, enten de skriver om kommuneøkonomi eller skatt.

Men hvor utbredt er dette? Mediene gjengir meldinger fra sosiale medier eller kommentarfelt, i den gode saks tjeneste. Det er som å gjengi porno for at vi skal vite hva det er.

Vi vet hva det er. Vi vet også en god del mer som Isaksen bekvemt utelater.

Det er noe uvederheftig ved medier og politikere som gjengir bare én side. Vi hører aldri noe om hvilke tilbakemeldinger muslimer gir nordmenn, for vi vet at det er en del grums der også. Da Utrop og Islamsk Råd Norge hengte ut Bærums-mannen på rulleski, kom det så mye hatmail mot nordmenn at de fikk kalde føtter og slettet kommentartråden.

Hvorfor har ikke Røe Isaksen og VG eller Aftenposten trykket disse meldingene?

Faktum er at det foregår en «framing» av nordmenn: – De er rasister, og de skriver stygge meldinger.

Det lyder falskt og uredelig, og falske og uredelige anklager blir ikke trodd.

Hvorfor skriver ikke VG og Røe Isaksen om hva norske gutter og jenter risikerer når de går ut i Oslo-natta eller snart alle norske byer? Er det gjenger av norske gutter som jakter på muslimske enslige gutter og jenter?

Hvorfor nevner ikke medier som VG – som nå er blitt en BLM-avis – og politikere som Røe Isaksen hva som er de harde realitetene?

I stedet soler Røe Isaksen seg i glansen av antirasismen.

Og her kommer påstanden: Dette er ikke tilfeldig. Det skyldes rasisme og fremmedfrykt, og det noen norske politikere med minoritetsbakgrunn opplever, speiler bare opplevelser som mange andre i samfunnet vårt har eller har hatt på andre områder: På jobben, på fritiden, i skolen eller i idretten.

Hvem har Røe Isaksen tenkt skal velge ham i fremtiden? Er det nye velgere han jakter på? De er kravstore. Gamle velgere vil huske at han hev seg på den råpopulistiske rasismevogna. Uten hemninger.

Han spytter vanlige mennesker i ansiktet:

Det er en systematisk nedvurdering av andre mennesker.

Røe Isaksen blir varm av å si dette, men det er som å tisse i buksa når det blir kaldt. Det hjelper bare en liten stund.

Det virker som om Røe Isaksen ikke har oppfattet at folk sitter på sidelinjen og vurderer klovnene i manesjen som konkurrerer om hvem som kan slå de drøyeste påstandene i bordet. Her gjelder ikke nyanser. Men overdrivelser.

For å sitere Røe Isaksen: Vi konstaterer bare.

Rasisme? Ikke mot meg
Som hvit, middelaldrende, heterofil og konservativ mann opplever jeg langt mindre hets enn en del av mine kolleger. Tilfeldig? Neppe.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.