Gjesteskribent

Oslos politimester Beate Gangås, fotografert da hun var politimester i Østfold Politidistrikt. Foto: Linn Cathrin Olsen / scanpix

Jeg har fått 70 venneforespørsler siste 5 dager etter at jeg har engasjert meg i voldssaken på Haugerud nyttårsaften. Det taler for at dette er en sak som opprører mange Osloboere, og det er også flere utlendinger blant dem. Hvis jeg etterhvert finner ut at noen av disse sprer rasistiske eller hatefulle poster så sletter jeg dem.

Jeg har høy toleranse for ytringer, og mener at innvandringsdebatt og religionskritikk er viktig. Jeg bor i Groruddalen, og trives i et naturskjønt område hvor det er 15 min å gå til Lutvann, og 15 min med tbane til Jernbanetorget. Datteren min er eneste norske elev i sin klasse på Hellerud VGS. Jeg spurte henne om det er et problem, men nei, hun trives og sier hun har verdens beste lærere.

Så jeg sitter ikke foran tastaturet i en eller annen gentrifisert bydel eller i en stasjonsby i Akershus. Jeg engasjerer meg i voldssaken fordi jeg vil ha slutt på volden. Jeg vil ikke spre hat mot ungdommene på Haugerud. Jeg går jo forbi dem hver dag – uten problemer. Og jeg tror de respekterer meg mer enn de mange politisk korrekte, som (ikke alle) etterhvert finner på en unnskyldning for å flytte ut av dalen.

Men jeg er heller ikke interessert i å gå i frykt på kveldene for å bli ranet eller angrepet uprovosert. Og det har dessverre utviklet seg en ansamling, eller kall det gjeng, med rotløse ungdommer som vil markere seg i nærmiljøet med en tøff og macho framtoning, og hvor man noen ganger plukker ut et offer man kan forsøke og rane.

Ungdomsvolden i Oslo er sterkt økende, og den må stoppes. Hvis ikke blir vi et nytt Göteborg, og det er ikke en hyggelig by lenger. Voldshendelsen på Haugerud nyttårsaften kan være et vendepunkt, selv om politiet bagatelliserer hendelsen etter svært slett politiarbeid.

VG og Dagbladet gjengir politirapporten hvor det står at 5 personer var i slåsskamp, og at 2 eldre herrer startet den. Så det var altså en mann i 40åra og en i 50åra som uprovosert angriper en gjeng med innvandrergutter i 16-19 årsalderen 50 meter fra sin egen blokk? Jeg har fått opplysninger fra de involverte nå at det var 5-7 personer fra midten/slutten av tenårene, og av utenlandsk opprinnelse, som gikk til angrep bakfra på turstien som ender opp ved Haugerudveien 86.

Så antallet utøvere er lavere, og snittalderen høyere enn først opplyst. Men bruk av kniv, og svært grov vold mot personer som ligger nede med spark mot hode og kropp er det ingen tvil om. Epikrisene ligger på nett. Ungdommene har sannsynligvis spredd seg etter hendelsen, da det er svært sannsynlig at politiet vil dukke opp om ikke lenge.

Så langt tyder det på at politiet prøver å bagatellisere hendelsen fordi de har gitt faen i å etterforske saken og dette har gjort mange svært opprørt. Politiet går også ut med rulleblad på de to som ble mishandlet, så da vet dere hva dere kan risikere neste gang dere blir utsatt for noe.

De 3 anholdte ungdommene som ble tatt personalia av fordi de hadde blod på klærne, sa de hadde blitt angrepet av 2 eldre menn. Hvem tror på det? At rikspressen kaster seg over politiets uttalelse om «hendelse» (avskåret øre, utsparka tenner og brukket ben er ifølge politiet en hendelse) må man regne med all den tid de ikke har egne journalister på saken.

Taktikken nå er å la det gå tid. Og dysse ned saken. Der står vi nå. Ved et veiskille for bydelen?

Det kan bli mer engasjement og bevissthet blant lokalbefolkningen nå som følge av denne saken fra nyttårsaften. Og så vil jeg foreløpig takke de som har engasjert seg i facebooksiden Hva skjer på Haugerud og Trosterud for en saklig debatt, som ikke på noen måte har vært usaklig eller rasistisk den ene eller andre veien.

PS… Ja, jeg skrev om «voldelige og rasistiske gjenger» i mitt første innlegg i forb. med denne saken. Ja, det finnes en form for rasisme mot nordmenn og norsk kultur i en del multietniske ungdomsgjenger idag, det samme fenomen finner an også i bl. a. Sverige, Danmark og Frankrike. Noen jeg kjenner har også vært utsatt for det i mitt nærmiljø med spytting, knuffing og drittslenging. En slags dominanskriminalitet på lavt nivå.

Her det mange holdninger å jobbe med, så synd at ikke ARS vil være med og stoppe dette. Det er veldig enkelt å kalle norske middelaldrende menn for rasister. Men det er ikke de som er problemet. Avslutningsvis vil jeg bare si at operativ enhet i politiet gjør en kjempejobb i forhold til gjenger og vold. Og de har forebygge og avverget mye stygt. Og de er like forbanna på ledelsen i Oslo Politidistrikt som oss andre.

 

Først publisert på Jørn Tysnes’ facebookside

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Les også