I fengselet er det innsatte som er dømt for piratvirksomhet, og terrorister tilknyttet til terrorgruppen al-Shabaab. (Skjermdump, NRK)

En norsk-somalisk gutt ble satt i pirat-fengsel i Somalia – et fengsel delvis bygget med norske skattekroner – sammen med pirater og terrrorister fra al-Shabaab

NRK Dagsrevyen har denne uken fortalt om mishandling og tortur på koranskoler i Somalia. I Somalia er det heller ikke uvanlig at ungdom settes i fengsel dersom foreldrene ikke er fornøyd med oppførselen deres.

Fengselsinspektør Rune Greve slår alarm etter å ha oppdaget en norsk-somalisk ungdom i slutten av tenårene i et somalisk fengsel.

– Den norske gutten forstod ikke hvorfor han var satt i fengsel. Han var åpenbart preget av å være i fengsel, og han fremstod som forvirret.

(Skjermdump, NRK)

Den 18-årige gutten har rent rulleblad i Norge. Han er født i Oslo, hvor han gikk på videregående skole. Ledelsen ved skolen forteller til NRK at moren hans fortalte at han skulle slutte etter det første året for å bo et år i Somalia.

Greve er fengselsinspektør for kriminalomsorgen i Norge, men i ett år jobbet han ved fengselet i Garowe sammen med en norsk kollega. Målet var å få fengselet til å fungere etter vestlige standarder. Det var ikke bare lett:

– Etikken min blir jo kraftig utfordret. Det at vi kommer over barn og ungdom – norsk-somaliske, og fra andre land – det reagerte vi selvsagt på, sier Greve.

Norge har brukt 15 milllioner kroner på å bygge fengselet for pirater som herjet utenfor Somalias kyst. Alt i alt har Norge, via FN-organisasjonen UNODC, brukt 41 millioner kroner på dette og et annet fengsel i Somalia, ifølge NRK.

(Skjermdump, NRK)

Fengselsinspektørene oppdaget at det fantes en gruppe innsatte som ble kalt «rehabiliteringsfanger». Mange av dem var mindreårige, og satt der uten å ha begått kriminalitet.

– Dette er insatte som har oppført seg på en måte som ikke foreldre og familien ønsker. De blir plassert i fengsel etter at man har vært hos en dommer, betalt en tilmålt sum og fått en kjennelse.

Rune Greve forteller at nordmannen ba dem hjelpe ham ut fra fengselet. De hjalp ham med å skrive et brev til den norske ambasaden i Kenya.

Ifølge de to fengelsinspektørene ble brevet stoppet av fengselets ledelse. Brevet kom ikke fram.

Norske myndigheter har tatt opp problemet med at norske borgere settes i fengsel, tilsynelatende uten lov og dom:

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men vi er kjent med at det er flere norske borgere med somalisk opprinnelse som sitter i fengsel i Somalia, sier Astrid Sehl, kommunikasjonsrådgiver i UD.

 

NRK Dagsrevyens innslag

NRK.no: Norsk fengselsinspektør: – Norsk ungdom satt inn i piratfengsel i Somalia