Kommentar

Terrorister og pirater fra Afrikas Horn drar på ferie i Kenyas hovedstad Nairobi, der en hel bydel styres og kontrolleres av eksilsomaliere. I bydelen går terrorister og pirater åpenlyst omkring, skriver journalist Lars From i Jyllands-Posten.

Den somaliske bydelen i Nairobi er kjent som Lille Mogadishu, og befinner seg utenfor kenyanske myndigheter og politiets rekkevidde. Den benyttes derfor flittig av både pirater og den terrorrelaterte islamistorganisasjonen al-Shabaab, som kontrollerer over 80 prosent av det ekte Mogadishu:

Lille Mogadishu er et fristed, når piraterne trænger til at slappe af oven på en hård og lang kapring af et vestligt skib i havet ud for Somalia. Det fungerer også som et paradis, når terrorkrigerne fra al-Shabaab trænger til at nyde lidt vestlig luksus oven på flere dages udmattende krig i Somalias støvede kaos. Og ikke mindst som et sted, hvor piraterne kan bruge nogle af de mange løsepenge, de får, når de løslader deres gidsler fra den omfattende piratvirksomhed i farvandet ud for Somalia.

»De tre mænd i jakkesæt, der sidder ved det tredje bord herfra, er alle ledere i al-Shabaab, « hvisker Daud Abdi Daud, journalist og flygtning fra Somalia, forsigtigt, da han byder på kaffe i én af caféerne i Lille Mogadishu. Det er fire år siden, at Daud Abdi Daud flygtede fra Somalia til Nairobi, fordi al-Shabaab truede med at slå ham ihjel. I dag er han et kendt navn i Kenyas hovedstad, da han som journalist både laver radio og arbejder for forskellige andre medier. Selv om Daud Abdi Daud er kendt og kender rigtig mange mennesker i Eastleigh, er han dog også bange for de berygtede al-Shabaabmedlemmer. Derfor tør hverken han eller andre af gæsterne på caféen henvende sig til de tre velklædte mænd, der inde i skyggen sidder og diskuterer heftigt henover et lille cafébord. Hvis man som vestlig journalist har sit liv kært, er det heller ikke nogen god idé at give sig til at udspørge de tre medlemmer af den berygtede somaliske organisation.

Daud Abdi Daud peker ut flere bygninger som er kjøpt og betalt med penger fra piratvirksomhet. Både pirater og al-Shabaab rekrutterer åpenlyst nye menn til deres aktiviteter. Lille Mogadishu er Somalias andre hovedstad, sier han. Daud Abdi Daud kjenner også til flere eksempler på at terrorister og pirater reiser til Europa for å slappe av som flyktninger. – De endrer bare navnene sine og lever deretter i Danmark, Sverige eller Norge som flyktninger. Samtidig hjelper de til med å rekruttere nye medlemmer til al-Shabaab i Europa, forteller han.

Danmarks utviklingsminister, Søren Pind (V), har nettopp besøkt Kenya og uttrykker overraskelse over at landets myndigheter ikke griper inn når internasjonalt ettersøkte terrorister og pirater opptrer såpass åpenlyst som tilfellet er i Lille Mogadishu. Forklaringen er sannsynligvis at kenyanske myndigheter ikke har kontroll over den somaliske enklaven:

Somaliere har i århundreder været handelsfolk og har haft en central rolle på hele Afrikas Horn. Men da Somalia i slutningen af 1960’erne blev kommunistisk, flygtede de rige somaliere til Kenya. Flere kom til, da der i 1990’erne udbrød kaos, og Somalia på det nærmeste gik i opløsning. Derfor blev Nairobi en naturlig hovedstad for eksil-somalierne og det somaliske forretningsliv.

Kenya holdes fri
Det er ifølge den danske militærrådgiver i Kenya, oberst Henrik Vedel, en væsentlig del af forklaringen på, at de somaliske terrorister endnu ikke har slået til i Kenya, men derimod så sent som i sommer slog til med to terrorbomber, der midt under VM i fodbold dræbte 76 mennesker i Ugandas hovedstad, Kampala. »Alle somaliernes penge fra piratvirksomhed bruges i Kenya. Derfor vil det være som at save den gren over, man selv sidder på, hvis man begyndte at foretage terrorangreb i netop Kenya,« forklarer Henrik Vedel.

Det er antatt at somaliske pirater henter ut rundt 750 millioner kroner årlig i løsepenger fra deres skipskapringer.

Det er ikke tvil om at det blir rekruttert aktivt til al-Shabaab i Somalias naboland, sier leder av det somaliske samfunn i Etiopia, Mahmoud Isse Thouid.

Der findes ca. 600.000 somaliske flygtninge i Somalias nabolande. De fleste bor i Kenya, mens ca. 150.000 har slået sig ned i Etiopien. Her finder man i hjertet af Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, en tilsvarende somalisk enklave, fortæller Mahmoud Isse Thouid, leder af det somaliske samfund i Etiopien.

Penge for sønnerne
Han er heller ikke i tvivl om, at der også rekrutteres al-Shabaab- krigere i Etiopien både i Addis Ababa og i flygtningelejrene langs grænsen til Somalia. »Vi ved, at al-Shabaab går efter de fattige og de uuddannede familier. Man giver familierne mad og penge til tre måneder, mod at familien afleverer én af deres sønner til bevægelsen. Efter tre måneder kommer de så og henter den næste,« fortæller Mahmoud Isse Thouid, da Jyllands- Posten møder ham i Addis Ababa. »Derfor er det eneste rigtige at sørge for langt mere uddannelse og udvikling.«

Lars Froms artikkel Et ferieparadis for terrorister ble publisert i Jyllands-Posten 1. november 2010, og finnes ikke på nett.