Nytt

al-Shabaab.jpg

Med ubemannede droner i luften og iverksettelsen av hemmelige kommandoraids må Somalia føles som velkjent territorium for CIA-veteranene som har kommet til Øst-Afrika. De jakter terrorister i en ødelagt stat regjert i tiår av klanhøvdinger og brutale krigsherrer. I frykt vender et desperat folk seg til den islamistiske militsen. Al-Qaeda fornemmer en sjanse til å reetablere seg på Afrikas horn.

Det minner slående om Afghanistan som mange av spesialstyrkene og etterretningsagentene akkurat har kommet fra, mest sannsynlig sammen med britiske SAS-kolleger.

Amerikanere har vært på somalisk jord tidligere – under Amerikas katastrofale intervensjon på begynnelsen av 90-tallet, som endte etter kampen som senere ble til filmen Black Hawk Down. Siden den gang har verden forøvrig prøvd å ignorere det ulykkelige landet. Men nå viser Somalia tegn til å bli et nytt senter for terror, et senter som kan skape like mye trøbbel for Vesten som det lovløse grenselandet mellom Afghanistan og Pakistan.

Admiral Mike Mullen, lederen av US Joint Chiefs of Staff, har advart mot risikoen for at al-Qaeda ledere beveger seg inn i det afrikanske landet som terrorister ser som en god base for spredningen av ragnarok på et plaget kontinent. Sikkerhetstjenester frykter at under al-Shabaabs kontroll – en milits lik Taliban som har tatt over store deler av sør og mesteparten av hovedstaden Mogadishu – så kan Somalia bli et nytt senter for al-Qaedas lederskap. De er under press i Waziristans bakevjer i Pakistan, som har vært hovedbasen siden bin Ladens menn ble drevet ut av Afghanistan i 2001. Vegen derfra til Mogadishu er lang, men fri.

Derfor kommer amerikanske raids slik det på mandag, da en terrorleder ble drept i et helikopterraid. Saleh Ali Saleh Nabhan var ettersøkt i forbindelse med bombingen av et israelskeid hotell i 2002. Man tror også at amerikanerne jakter andre farlige menn som har ankommet i senere tid.

Hvis amerikanske kommandosoldater gikk ut av helikoptrene, slik det er rapportert, så vil det være første gang at USA har hatt støvler på bakken i Somalia siden 1994.

Somalias ulmende og forvirrende konflikt har blitt langt varmere de senere år. I 2006 så tok en konservativ gruppe kalt Islamsk rettsunion (Islamic Courts Union) over Mogadishu. De ble ønsket velkommen av de fleste somaliere fordi de brakte med seg sikkerhet på bekostning av at de implementerte moralsk undertrykkelse. Men for Washington var de for like Taliban, som igjen førte med seg minnet om treningsleirene al-Qaeda hadde sør i landet på begynnelsen av 90-tallet. Somalias gamle fiende Etiopia ble derfor oppmuntret til å invadere og gjeninsette en regjering bestående av tidligere krigsherrer.

Det virket ikke. Hundrevis av etiopiske soldater døde i en geriljakrig som ikke kunne vinnes. Mogadishus gater ble på nytt lovløse siden rettsunionens milits ikke kontrollerte dem, og rekkene til al-Shabaab («De unge») ble fylt av unge menn som ville angripe invasjonsmakten.

Tidligere i år trakk de blodtappede etioperne seg ut. Deres tap har vært en stor seier for al-Shabaab, som har gått fra å være rettsunionens ungdomsfraksjon til å bli en mer radikal bevegelse, lovprist av al-Qaeda fordi de sto imot det kristne Etiopia og USA.

Siden da har de forvirrende kampene bare blitt verre. Somaliske ledere, FN, Den afrikanske union og utenlandske diplomater er alle åpenbart ikke i stand til å komme opp med noen politisk løsning.

Tusener av sivile har dødd. Mer enn en million har flyktet fra sine hjem og inn i trasige skur utenfor hovedstaden eller over grensen til Kenya. Omtrent halve befolkningen trenger nødhjelp for å overleve. Det er en av de verste humanitære katastrofene i verden og det er en ideell grobunn for terrorisme.

I Amerika begynte alarmklokkene å ringe da det ble klart at barn av somaliske immigranter hadde reist fra Minneapolis til sine foreldres hjemland for å tilslutte seg jihadkrigen. Tre av dem er trolig døde, inkludert en som trolig ble Amerikas første selvmordsbomber.

Man frykter at også sønnene til Storbritannias somaliere vil svare på al-Shabaabs krigshyl. Somaliske immigranter i Storbritannia reiste dit for å flykte fra krigen. De fleste er interessert i å tjene penger, ikke å utkjempe jihad. Men de eldre er bekymret for at jihadviruset fester seg blant de unge. Lik sønnene av lovlydige pakistanske immigranter, så er det noen av andre generasjon som mener at deres tro er under angrep fra Amerika. Noen er villig til å forsvare den.

Så langt har kamphandlingene vært begrenset til Somalia, men man frykter angrep i Storbritannia og USA. Ett av målene for spesialstyrkenes hemmelige krig i Somalia er å hindre at akkurat det skjer.

Men Vesten har gjentatte ganger tatt feil av Somalia og kan ennå engang gå rett inn i en kostbar militær ulykke.

«Det vi har i Somalia er en farlig blanding og det er en plass vi bør holde et øye med,» sier Roger Middleton, en ekspert på landet ved tenketanken Chatham House. «Vi vet simpelthen ikke hvor mye al-Qaeda bidrar til krigen.»

Av Nick Meo, The Telegraph

Her er også to andre artikler om den nyere utvikling.