Stillbilde fra Youtube av Mahad Mahamud som mistet oppholdstillatelsen i fjor som følge av at han er fra Djibouti og ikke Somalia

I mange år har folk fra Djibouti søkt om asyl i Norge under påskudd av å være fra Somalia. Vi husker arbeiderpartipolitikeren Khaled Ahmed som i 2013 måtte innrømme at han hadde løyet både om alder og opprinnelsesland. I tillegg til løgnen om at han hadde flyktet fra krig, selvfølgelig. Han reiste frivillig tilbake til Djibouti i 2015, men truet med å komme tilbake til Norge:

Jeg har stolthet, dro selv med storhet og ære, og skal komme tilbake til Norge om dere vil eller ikke .. Jeg kommer tilbake med storhet og ære.

«Storhet og ære» er ord som har tyngde på norsk. Folk som har løyet seg inn til landet kan ikke påkalle noen «storhet og ære».

Nordmenn flest synes at det er greit at de som lyver i asylsøknaden blir sendt ut. Nettavisen spurte sine lesere i 2016:

Også i en av våre mest leste artikler: «Øst-Afrika kommer til en norsk bygd» ble det avdekket at familien var fra Djibouti og ikke fra Somalia. Her kom dessverre taushetsplikten for NAV-ansatte inn i bildet:

Barna til Fatima begynte på skole. De var lite motiverte til skolegang. De droppet ut av skolen, og når de fylte 18 søkte de sosialhjelp. Fatimas yngste sønn kom på mitt kontor. Han kom med en utfylt søknad om sosialhjelp. På feltet «nasjonalitet» hadde han skrevet Djibouti, taushetsplikten hindret meg i å kontakte utlendingsmyndighetene, det har plaget meg i flere år.

At familien var kriminell i tillegg, gjorde saken enda verre:

Fatimas eldste sønn voldtok ei jente sammen med en annen mann fra Somalia/Djibouti

En av de mest kjente asylsøkerne fra Djibouti som hevdet å være fra Somalia, var Mahad Mahamud. Han gikk til sak mot staten da statsborgerskapet ble tilbakekalt i fjor, men både Utlendingsnemnda og Utlendingsdirektoratet fikk i mars medhold i at det er sannsynlig at Mahamud er fra Djibouti og ikke fra Somalia. Nå har han også fått avslag på Island og vil anke saken sin i Norge.

Også somaliere kan returneres til eget land. NTB skriver idag:

UDI har konkludert med at 41 somaliere ikke lenger behøver beskyttelse i Norge, de kan trygt reise tilbake til Somalias hovedstad Mogadishu.

Vårt Land var ikke fornøyde med det. Selvmordsbombere herjer i Mogadishu, skrev de. Javel. Det gjør de i London, Paris og Berlin også…

Det er gamle asylsaker som nå gjennomgås på nytt. Og nå finner de saker som skurrer. Av de 1400 somaliske asylsøknadene er det flere som skal ut av Norge. Fra NTB:

I 41 saker er det fattet vedtak om opphør av flyktningstatus og oppholdstillatelse.

I tillegg har 28 personer fra Djibouti, som sa de kom fra Somalia da de søkte asyl i Norge, mistet oppholdstillatelsen.

SV er, ikke overraskende, helt uenig i at folk skal miste oppholdstillatelsen i Norge bare fordi det er blitt trygt å reise hjem. Vårt Land har intervjuet Karin Andersen:

– Dette er heilt feil ressursbruk. Først ber regjeringa flyktningane å bli integrerte, så ombestemmer ein seg og seier flyktningane må reise heim fordi det skal ha blitt tryggare der, seier Karin Andersen (SV), leiar i Stortingets kommunalkomité. Ho seier regjeringas politikk berre har eit motiv:

– Dette er skremmepolitikk.

Andersen og SV meiner dei som har fått opphald i Norge skal få lov til å bli, sjølv om tilhøva blir stabilt betre i heimlanda.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂