NRK har kastet seg på sirkuset rundt Mahad-saken, slik de gjorde for aliaset «Maria Amelie», og som de gjør for alle mennesker fra utlandet som de synes synd på. De arrangerte intervjuer og debatt i primetime, hvor han fikk noen kritiske spørsmål; blant annet hvorfor foreldrene kalte ham Abdul Kadir i søknaden om familiegjenforening, og hvorfor han snakker fransk som de gjør i Djibouti. Han aner ikke hvorfor foreldrene kalte ham noe annet, og synes han blir «mistenkeliggjort».

Det er ikke så rart man blir mistenkeliggjort når det finnes mistenkelige indisier. Det er tross alt jobben til UDI og Politiet å være mistenksomme. Mahad Abib Mahamud ble også stilt spørsmål om hvorfor han kjenner prominente personer i Djibouti, har overført penger til en Abdul Kadir i Djibouti, og reiser på ferie i Djibouti. Det halter litt. Han hevder også indignert at han ikke kan bo i Djibouti for det «er ikke hans hjemland», men han kan feriere og investere der. Og Norge kan han bo i, selv om det ikke er hans hjemland. Hmmm…

Mahad kom til Norge da han var 14 år og analfabet, men bare to år etterpå fikk han karakteren 6 i fransk. Men mest alvorlig er det at UDI mistenker ham for å være spion for Djibouti. Med tanke på at han har telefonnummeret til «me in Djibouti» samt nummeret til både sikkerhetssjef, forsvarsminister og helseministeren i Djibouti, så er det neimen ikke rart at noen graver i denne saken, for da har han åpenbart venner og ressurser som er langt større enn et fakkeltog.

Når media og politikere vil løpe enkeltpersoners ærend, er det første de burde gjøre å verifisere at den de forsvarer faktisk snakker sant. Og for Mahad Abib Mahamud bør det være ganske enkelt å verifisere for media hvor han kommer fra. NRK kunne gjort mye mer for å verifisere historien til Mahad…eller Abdul Kadir.  Dessverre gjør de ikke det, antagelig fordi han føler seg svært «mistenkeliggjort» og er veldig «trist» over at noen kan tvile på ham. Sånt må jo respekteres. Eller ville han sagt det samme hvis han lyver? Her er noen spørsmål man blir sittende med etter Debatten:

1:  Hvilket land, region, område og by/landsby er du født i, og hvor har du vokst opp?

2:  Hvilken stamme eller klan tilhører du i Somalia, og kan vi ringe noen slektninger der for å bekrefte dette?

3:  Kan jeg få et opptak av deg når du snakker språket og dialekten fra ditt hjemsted i Somalia?

4:  Når du ankom Norge – hadde du med deg ID papirer?

5:  Hjalp du norske myndigheter aktivt med å avklare din identitet?

6:  Har du vært på ferie i hjemlandet ditt Somalia siden du kom til Norge?

7:  Hvor mange av din familie har kommet til Norge, og hvor kom de fra?

8:  Hvis du løy, mener du alle asylsøkere som gjør dette bør få beholde sitt statsborgerskap?

Det er fint å bli stjernen i et mediasirkus, men det har også en ulempe: Flomlyset vil treffe deg, og lupene vil bli tatt frem. Pluselig disponerer man også masse ressurser for å bevise at man faktisk snakker sant, men så langt har media bare brukt penger på å fortelle hvor hederlig, snill og flink den beskjedne Mahad Abib Mahamud er, og hvor synd det er på denne snille bioingeniøren. Men det er jo ikke det saken handler om.   

Denne saken handler om rett, galt og prinsipper. Den er alvorlig, ikke bare fordi den vil skape presedens og kan forandre hele systemet for å frata folk statsborgerskap. Men enda mer alvorlig er at det kan ligge noe større og politisk bak: Mahad Abib Mahamud er åpenbart ikke den enkle, vanlige mannen som media har fremstilt ham som: Han kjenner prominente personer i Djibouti. Han investerer i Djibouti. Og det foreligger en konkret mistanke om at han er spion for Djibouti. Hareide er utrolig nok villig til å ødelegge for sin egen regjering, og sette hele KrFs politiske troverdighet på spill for denne mannen, som har en pågående og uavklart sak. At de tør.

KrF mener også at han har vært her så lenge at saken bør være foreldet. Men for å lage en parallell til det: Hvis en mann svindler til seg alt kirkesølvet fra Hareides hjemkirke – bør mannen få beholde kirkesølvet etter 17 år bare fordi han har blitt knyttet til det, og dessuten jobber han som gullsmed?  Jeg er litt usikker på om KrFs velgere vil være like enig i det.

NRK gjorde et poeng av at Mahad kan koste Norge masse penger og skatteinntekter hvis han mister sitt statsborgerskap. Dette premisset er vanvidd, siden det kan overføres til alle kriminelle. Regnestykket kan også gå andre veien, siden Mahad Abib Mahamud antagelig har fått full grunnpensjon som asylsøker. Dette kan også gjelde familien hans – en rettighet etniske nordmenn må jobbe  i 40 år for å oppnå. Mange oppnår det aldri pga et arbeidsmarked som er destabilisert på grunn av massiv innvandring.

I motsetning til Hareide, vet jeg ikke hva sannheten er. Som politiker heier jeg heller på rettferdighet, samt de som forsøker å finne sannheten. Jeg blir heller ikke veldig forbauset om Mahad drar på ferie i Djibouti snart. Flomlyset er på.

 

16178907_1721226338190063_5544508363752017991_o

17. Mahad – slik Thomas Knarvik ser ham.

NRK   Nettavisen

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂