Nytt

Den somaliske terrorgruppen al-Shabaab ønsker å knytte seg til IS fremfor al-Qaida. De har utført mer enn 150 angrep bare i juni måned som en slags oppbygger til den aller mest grusomme terrororganisasjonen. Den islamske stat har via en propagandavideo invitert de Øst-Afrikanske jihadgruppene i Kenya, Etiopia og Tanzania til å slutte seg til dem.

2A67D7A100000578-3156072-image-a-18_1436528018954

Al-Shabaab har omtrent 9000 jihadister.

2A67F8ED00000578-3156072-image-m-36_1436528927248

Al-Shabaab kontrollerer fremdeles store områder i Somalia. De har også flere ganger krysset grensen til Kenya og utført terrorangrep der.

Al-Shabaab’s senior figures held a secret meeting in the Middle Juba region – just over 200 miles away from the capital of Mogadishu – earlier this week, one of its commanders told MailOnline.

He said: ‘It is still an ongoing process to reach a final decision in the next weeks and months… We [the leaders] are now on same boat.

‘I do not want to comment about why [Al-Shabaab] is willing to leave and cut ties with al-Qaeda and its leader Ayman al-Zawihiri.’

‘Islamic State captured Muslim’s attention globally and regionally in terms of leading global Jihad.

‘We share many things with ISIS ideologically and we are ready to help our Muslim brothers and sisters around the globe under a united leadership with one agenda and ideology.

Alle somaliere støtter Al-Shabaab, sa Ali Hassan til Aftenposten i 2008.

– Det med Al-Shabab er propaganda som blir brukt mot frigjøringskampen. Dette handler ikke om Al-Shabab, men om kamp mot okkupasjon, sier Gullit til høylytt støtte. Men så møter vi en mann som tar bladet fra munnen, Ali Hassan: – Jeg støtter Al-Shabab, det gjør vi alle. Al-Shabab er ikke farlig.Ali Hassan er syvbarnsfar og drosjeeier og har bodd i Norge i 20 år. Han forteller at han leder gruppen av åtte norske statsborgere, blant andre en av de siktede, som er medlemmer av Alliance Reliberation for Somalia, etablert i Eritreas hovedstad Asmara i fjor høst.

Ali Hassan skiftet mening om Al-Shabaab reiste selv ned til Somalia for å kjempe mot dem i 2009. Al-Shabaab har i mange år mottatt økonomisk støtte fra somaliere bosatt i Norge, men det hevdes at støtten for terrorgruppen har blitt sterkt redusert de senere årene.

Så sent som i juni iår ba Kenya Norge om å stanse økonomisk støtte til organisasjonen Haki Afrika som skal ha sterke bånd til Al-Shabaab. Men svaret fra norske myndigheter ble «nei».

– Vi vil fortsette å støtte Haki på grunn av det verdifulle bidraget gruppen gir til menneskerettsarbeidet i kystområdene, og for arbeidet den gjør for å imøtegå voldelig ekstremisme, sier Norges ambassadør til Kenya, Victor Rønneberg til NRK.

Sikkerhetspolitiet stenger moskeer og deler av befolkningen føler seg trakassert av sikkerhetspolitiet. Lederen for Haki Afrika frykter for sitt eget liv:

– Myndighetene anklager oss for å samarbeide med terroristene. Slike påstander har tidligere ført til drap, sier Hussein Khalid.

Daily Mail NRK