Somalieren Ikrima al-Muhajir som var bosatt i Moelv fra 2004 til 2008 er satt på USAs liste over de mest ettersøkte terroristene i verden. Dusør: 3 millioner dollar (omlag 18 mill kr).

35-åringen har steget raskt i gradene i terrorgruppa Al-Shabaab. Gruppa har tatt på seg ansvaret for Westgate-angrepet i Kenya der 67 mennesker ble drept og over 200 skadd.

0

Ikrima al-Muhajir, også kjent som Abdi­ka­dir Moha­med Abdi­ka­dir, har lenge vært i søkelyset for norsk og internasjonal etterretning. Allerede mens han bodde i Norge skal han ha hatt kontakter med personer tilknyttet terrornettverk. Ifølge TV2 skal han også ha reist til Somalia og Kenya, hvor han skal ha samarbeidet med den kenyanske terroristen Saleh Nabahan.

Nabahan var lenge ettersøkt for sin rolle i angrepene mot USAs ambassader i Nairobi i Kenya og Dar-es-Salaam i Tanzania 7. august 1998. I september 2009 ble han drept i et målrettet angrep utført av amerikanske spesialstyrker i nærheten av Barawe.

Nettopp i Barawe var Ikrima al-Muhajir selv målskive da amerikanske spesialstyrker i oktober gjennomførte et angrep som en reaksjon på terrorangrepet i Nairobi. SEAL-teamets aksjon var imidlertid mislykket.

– Han har en svært vik­tig rolle i å skape nett­verk mel­lom ter­ro­ris­ter i Øst-Afrika, sa Cedric Bar­nes, Afri­kas Horn-direktør i Inter­na­tio­nal Cri­sis Group til The New York Times etter det mislykkede attentatet.

«Han har koordinert rekruttering av kenyansk ungdom til Al-Shabaab og hatt kommandoen over en styrke med kenyanske Al-Shabaab-krigere i Somalia», skriver utenriksdepartementet i USA nå.

The Norway-connection

– Det er en av flere milepæler som er passert hva gjelder norsksomaliere med tilknytning til terror, sier Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen til NRK.no:

Mannen amerikanske myndigheter etterlyser søkte asyl i Norge og skal ha norske reisepapirer, men han har aldri vært norsk statsborger. Hansen mener det er sannsynlig at 35-åringen hadde en rolle under Westgate-terroren.

En annen mann med norsk tilknytning, en 23-årig norsk statsborger, skal ha deltatt i selve angrepet. PST tror denne mannen ble drept i angrepet.

I forrige uke kom det frem at en navngitt norsksomalier i 60-årene skal ha deltatt i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia. Mannen skal ha kjørt en bil fullastet med sprengstoff rett inn i Camalow hotel i den lille byen i Buloburde. Ifølge Al-Shabaab ble 32 drept. PST har åpnet etterforskning i denne saken.

– Det er trolig det første selvmordsangrepet i norsk historie, påpeker Hansen.

Hansen mener norske medier har undervurdert den somaliske terroren med bånd til Norge.

For tre år siden ble en 27 år gammel norsksomalier, med bakgrunn fra Forsvaret og vekterselskapet Securitas, skutt og drept i kamp for Al-Shabaab.

Hansen utelukker ikke at norsksomaliere som i dag kjemper for gruppen, en dag kan komme til å returnere til Norge og begå terrorhandlinger her.

– Vi har sett hvordan folk som har dratt ned for å slåss for Al-Shabaab har returnert til andre land, sier Hansen til NTB.

Mannen som det nå utloves 3 millioner dollar i dusør for hadde 21. november 2010 en artikkel i Al-Qaida-magasinet Inspire. Artikkelen inneholdt tekniske detaljer rundt hvordan man lager og transporterer bomber.

Stig Jarle Hansen mener det er spesielt at en så sentral Al-Shabaab-skikkelse har bakgrunn fra Norge.

– Han kan ha nettverk i Norge, advarer Hansen.

Av uransakelige grunner velger nrk.no å anonymisere somalieren Ikrima al-Muhajir. Samme nettsted synes det er helt greit å publisere navn og bilde på f.eks en varetektsfengslet, norsk politimann.

State Departments nettside med oversikt over etterlyste personer, Rewards for Justice, var sent onsdag kveld av ukjente grunner ikke mulig å nå. Derimot var pressemeldingen om dusøren (på departementets domene www.state.gov) tilgjengelig.

NRK: Utlover 3 mill. dollar i dusør for norsksomalier

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.