En norsk-somalier skal ha deltatt i både planlegging og utføring av terrorangrepet mot Westgate i Nairobi. En annen somalier som har oppholdt seg flere år i Norge var mål for Navy Seal-kommandoraidet mot havnebyen Barawe lørdag.

Den norske connection sier noe om at Norge er blitt et sted hvor man kan utvikle seg til ekstremist og ikke minst; forbli upppdaget. Stig Jarle Hansen sier miljøet er lite. Det er mulig, men poenget er at de får være i fred og miljøet ser ut til å være voksende. Det man nå ser er fruktene av manglende overvåking på 2000-tallet.

Nordmannen av somalisk opprinnelse som er mistenkt for å ha deltatt i massakren på kjøpesenteret Westgate i Nairobi, vokste opp i Norge og gikk videregående skole her

Mannen i begynnelsen av 20-årene omtales som velfungerende. Han skal ha familie som fortsatt bor i Norge.

– Han har bodd i Norge i mange år, og vokste opp her, sier avdelingsdirektør Jan Glent i Politiets Sikkerhetstjeneste, PST.

..
Ifølge kenyanske myndigheter skal nordmannen ha reist til Kenya i august. PST mener han har vært med på å planlegge og forberede terrorattentatet.

Ikrima

 

Målet for den dristige operasjonen var å pågripe Ikrima al-Muhajir, eller Abdikadir Mohamed Abdikadir som han også kalles. VG får opplyst at den 28-årige kenyaneren av somalisk opprinnelse kom til Norge som asylsøker i 2004, og han skal ha oppholdt seg i Oslo-området til 2008.

..

– Han har en svært viktig rolle i å skape nettverk mellom terrorister i Øst-Afrika, sier Cedric Barnes, Afrikas Horn-direktør i International Crisis Group til The New York Times.

..

Abdikadir har lenge vært i søkelyset for norsk og internasjonal etterretning. Allerede mens han bodde i Norge skal han ha hatt kontakter med personer tilknyttet terrornettverk. Ifølge TV2 skal han også ha reist til Somalia og Kenya, hvor han skal ha samarbeidet med den kenyanske terroristen Saleh Nabahan.

Nabahan var lenge ettersøkt for sin rolle i angrepene mot USAs ambassader i Nairobi i Kenya og Dar-es-Salaam i Tanzania 7. august 1998. I september 2009 ble han drept i et målrettet angrep utført av amerikanske spesialstyrker i nærheten av Barawe.

 

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/artikkel.php?artid=10136102

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/artikkel.php?artid=10135858

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.