Nytt

Corriere della Seras utsendte medarbeider Massimo A. Alberizzi blogger fra Kenya i forbindelse med angrepet på de to kirkene i Garissa:

Til tross for at Garissa er full av agenter tilhørende den kenyanske kontraspionasjen, kom de samtidige og tilsynelatende koordinerte angrepene mot de to kirkene midt under gudstjenesten klokken 10.15 helt uventet. Det blodigste rammet en enkel og umerkelig bygning, en stor trebrakke, tilhørende African Inland Church. To terrorister blandet seg med folkemengden og to andre ventet utenfor. Da de to førstnevnte trakk frem våpnene og begynte å skyte midt under messen, drepte de sistnevnte med kaldt blod to soldater som holdt vakt utenfor kirken, for siden å angripe menneskene som la på røm derfra. Det ble også kastet en granat. Det endte med en massaskre: 15 døde og flere titalls sårede.

I samme øyeblikk angrep tre andre bevæpnede terrorister den katolske katedralen i Garissa, hvor det også ble kastet en granat. Her ble tre personer såret. De offisielle tallene er oppgitt pr. telefon til Corriere av en av politisjefene i Garissa, Philip Ndolo. Men tallene han oppgir virker for lave.

For på likhuset i Garissa har de riktignok telt opp 17 døde, men en av funksjonærene der sier at «vi venter på to andre. De døde på sykehuset. En tredje er blitt funnet rett utenfor en av de to angrepne kirkene. De er på vei hit med ham.» Tallet oppjusteres til 20. Sykehuslegene er derimot ikke sikre på antall sårede: «Rundt femti, noen alvorlige. Vi vet ikke om disse siste klarer seg til i morgen», sier talsmannen rett ut. Atter andre med alvorlige skader er blitt innlagt på sykehusene i Nairobi.

Siden de kenyanske troppenes invasjon i Somalia sist oktober, har det vært en rekke attentater i Kenya. De første angrepene, utført med granater mot nattklubber, kjøpesentre og busstasjoner, var tilsynelatende enkeltoperasjoner, trolig utført av fanatikere. Gårsdagens angrep var mer raffinerte, som om Al-Shabaab — som alle sier er ansvarlige for Garissa-massakren — hadde gått i lære hos sine kolleger i Boko Haram, terroristene som nesten hver søndag med kjølig målbevissthet utfører attentater mot kirkene nord i Nigeria.

Garissa er en by med litt mer enn hundre tusen innbyggere øst for den kenyanske hovedstaden, og mindre enn hundre kilometer fra grensen mot Somalia. Etnisk er befolkningen overveiende somalisk. Byen er en viktig militærbase, og derfra går ordrene og transporteres støttemateriellet til de kenyanske troppene som siden oktober har invadert den tidligere italienske kolonien med den presise oppgaven å jakte på de islamske opprørerne tilhørende Al-Shabaab.

I løpet av de siste månedene er det skjedd flere mindre attentater som har resultert i døde og sårede, det alvorligste av disse mot en bar ved nyttår: fem døde og 21 sårede. Andre bomber er blitt kastet i Nairobi og Mombasa. I havnebyen skjedde det sist den 24. juni, med tre døde og titalls sårede som resultat.

Al-Shabaab har også rettet et økende antall trusler mot Kenya, nærmere bestemt mot statlige bygninger, kjøpesentre — møtesteder i sin alminnelighet — og ambassader. For noen dager siden gav amerikanerne en advarsel til sine landsmenn (men som er gyldige for alle: terroristene sjekker ikke passet innen de slår til): «Unngå å reise, og se dere godt for.»

Den amerikanske ambassadøren til Nairobi, Scott Gration, trakk seg ellers sist fredag pga. uenighet med Det hvite hus om situasjonen i Kenya og Somalia. Lørdag, altså dagen etter, angrep en gruppe militante somaliere en nødhjelpskonvoi i flyktningeleiren i Dadaab — på kenyansk territorium 60 kilometer fra Garissa — hvor det befinner seg mer enn 400.000 somaliere. De drepte sjåføren og bortførte en nordmann, en canadier, en filippiner, en pakistaner og to kenyanere (disse ble senere frigitt, red.). Men de gikk glipp av det viktigste målet: den norske Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmussen, som var med konvoien. Hun unnslapp ved et mirakel.

I Nairobi råder frykten, langs gatene, i supermarkedene og i barene. Man venter på det alle kaller «Big Bang», et stort angrep mot et vitalt og symbolsk mål, som Al-Shabaab har truet med. Sikkerhetstiltakene i byen er blitt skjerpet, men man minnes hele tide på det grusommen attentatet i Kampala, Uganda, den 12. juli 2010. Under VM-finalen i fotball ble to lokaler fulle av TV-tittere angrepet. Ca. 80 personer ble drept, og rundt hundre såret. Få timer senere kom meldingen fra Mogadishu hvor de somaliske islamistene tok på seg ansvaret.

 

Attentati a due chiese in Kenya