Nytt

Minst fem væpnede menn har stormet Moi University (et vitenskapelig og teknologisk universitet) i byen Garissa, nordøst i Kenya, nær grensen til Somalia. De har skutt vilt rundt seg, og både politifolk og studenter er innbragt til det lokale sykehuset.

Det pågår nå skuddveksling mellom terroristene og sikkerhetsstyrker. Rapporter, bekreftet av den amerikanske ambassaden i landet, har også kommet inn om at det holdes gisler. Den militante islamistiske organisasjonen al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Garissa har tidligere vært preget av terroraksjoner fra grupperingen, som har sitt opphav i Somalia. Byen huser også en større etnisk somalisk populasjon.

Røde Kors i Kenya hevder at minst 30 personer foreløpig er skadet, og at minst to er drept.

One policewoman at the scene told Reuters: «Two guards who were manning the gate at the university have been killed. We can hear gunshots from inside the compound but at this point we can’t tell who is shooting at who or what.»

Another witness, Alinoor Moulid, spoke of «intense gunfire and explosions», adding: «According to the students who fled, the gunmen were indiscriminate in their attack, they were shooting everyone on sight.»

At det er en institusjon for sekulær utdannelse som angripes, føyer seg inn i et større mønster. Den islamistiske terrororganisasjonen Boko Haram, operativ i Nigeria, ble for eksempel etablert nettopp med den hensikt å angripe sekulære utdanningsinstitusjoner, fordi disse ble ansett som en trussel mot religionen.

Et annet viktig forhold er Kenyas intervensjon i Somalia i perioden 2011-2012 – hva som er kjent som Operasjon Linda Nchi – hvor de sammen med den somaliske nasjonalhæren og Etiopia bidro til å svekke al-Shabaabs innflytelse.

I ettertid har Kenya vært preget av en terrorkampanje fra den islamistiske grupperingen, hvorav massakren på Westgate kjøpesenter i Nairobi 21. september 2013, som kostet 69 mennesker livet og skadet 179, har vært det mest dødbringende anslaget. Norsksomalieren Hassan Abdi Dhuhulow fra Larvik var den gang blant terroristene.

Tidligere i år besluttet den kenyanske regjeringen å bygge en mur langs den somaliske grensen.

 

BBC Africa

CNN International

Daily Nation