Ifølge Røde Kors i Kenya er minst 68 personer drept og ca. 200 såret i et handlesenter i Nairobi. 49 er savnet. Bare de som kunne bevise at de var muslimer ved å fremsi bønner ble sluppet fri.

“I hid under a car with my daughters, and I saw the men line up maybe 40 people and ask them who was Muslim, and if they were, to prove it by saying the name of  the Prophet’s mother. Those who got it wrong were shot,” said Charles Karani,  41, an IT engineer.

Turister og lokalbefolkning løp skrekkslagne fra bygningen idet islamistene kastet håndgranater og skjøt med AK47.

Kenya Red Cross Society Secretary General Abbas  Guled said: ‘The casualties are many, and that’s only what we have on the  outside. Inside there are even more casualties and shooting is still going  on.’

30 gisler holdes fremdeles fanget i bygningen av 10-15 terrorister ifølge CNN. Den somaliske militante gruppen al-Shabaab hadde truet med å angripe handlesenteret og har nå påtatt seg ansvaret på Twitter ifølge BBC. De hevder å ha drept 100 «kuffar».

Somali’s rebel group al-Shabab vowed in late 2011 to carry out a large-scale attack in Nairobi in retaliation for Kenya’s sending of troops into Somalia to fight the Islamic insurgents.

En butikksjef som klarte å unnslippe sa han trodde terroristene hadde full kontroll over hele senteret.

The BBC’s Anne Soy, who is at the scene, said there were reports one of the gunmen has been shot dead.  Some of the attackers were reportedly dressed in hijabs, and it is unclear whether they were men or women, our correspondent says.

Eleven people have died in a gun battle inside a Nairobi shopping centre, says a senior Kenyan security official.

Daily Mail  The Telegraph  BBC

 

BBC:

Det er påtagelig at BBC, Daily Mail, Reuters, Washington Post og The Telegraph (og det er bare de jeg har sjekket) rapporterer at skytemålene i massakren er ikke-muslimer mens denne informasjonen er totalt fraværende i Aftenposten, VG og Dagbladet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.