Nytt

Norges Røde Kors ved leder av folkerettseksjonen, Mads Harlem, advarer mot å straffe somalierne som terrorister. Tre somaliere er siktet for å ha samlet inn penger til jihadist-gruppen Al Shabaab.

I et intervju med NRKs Hege Moe Eriksen kritiserer Harlem Politiets sikkerhetstjeneste for å ha siktet de tre for bidrag til terrorgruppe. Harlem mener Al Shabaab ikke driver terror, men krig.

Rett etter at de tre ble siktet ble Al Shabaab klassifisert som terrorgruppe av USA, noe gruppen var stolt over. Al Shabaab er den væpnede grenen til Unionen av islamistiske domstoler som styrte Somalia før de ble styrtet at etiopiske styrker. Forsvarerne mener de kun driver motstandskrig. Det er dokumentert at Al Shabaab har gjennomført flere rene terroraksjoner mot sivile.

Mads Harlem disse må kategoriseres som krigsforbrytelser, ikke terror.

Hvorfor en representant for Norges Røde Kors velger å gå offentlig ut med et angrep på norsk påtalemyndighet, og til forsvar for en gruppe med kontakt til jihad-sirkler, og som i økende grad bruker terrormetoder, er vanskelig å forklare.

Nyhetsinnslaget på radio ble hengende i lufta: hvorfor skulle påtalemyndigheten skille mellom terror og krig? Harlem sier det vil lette en forsoningsprosess etter krigen.

I NRKs nettavis går han enda lenger, og sier eksplisitt at Norges Røde Kors anerkjenner Al Shabaab som del av konflikten. Det kan vanskelig tolkes annerledes enn at Røde Kors mener terrorgruppen er en legitim aktør. Definisjonen på terrorgrupper er at de ikke fører legitim kamp. Harlem mener de gjør det.

– Røde Kors anerkjenner al-shabaab som en del av den væpna konflikten i Somalia. Dersom Al-shabab rammer sivile, er det ikke terror, men brudd på krigens regler og dermed krigsforbrytelser, sier han.

Hvorfor skal Norges Røde Kors mene noe om forholdene i Somalia, som er ytterst uoversiktlige? Harlem og Norges Røde Kors må vite at de griper inn i en sensitiv konflikt, til fordel for miljøer som er politisk betente. Harlems argumenter ville høyst sannsynlig føre til at siktelsene droppes.

Mange medier brakte umiddelbart artikler som anla samme vinkel: Al Shabaab var frigjøringsgruppe. Norske «eksperter» mente det samme. Men flere somaliske kvinner protesterte, og sa det var somaliske menn som nå brakte med seg hjemlandets konflikter til Norge.


– Ikke døm dem som terrorister