Nytt

En av de tre arresterte svensk-somalierne har tilknytning til den somaliske kvinnen som er arrestert, mistenkt for å ha ført 12 millioner kroner ut av Sverige. Pengene kom fra offentlig støtte til kjeden av barnehaver hun drev. Den arresterte mannen sitter i styret for selskapet.

I forbindelse med opprulling av barnehavesaken, foretok politiet beslag hjemme hos 42-åringen. Der fant de også kart over hjemstedet til kunsteren Lars Vilks, og informasjon om nattkikkerter. Politiet tror det var meningen å overvåke Vilks.

42-åringen står også som leder av en «ideell» forening som overfører penger til Somalia. Det er ikke småpenger det er snakk om: på to år – fra 2004-2006 var omsetningen på 27 millioner kroner.

I Oslo drev to av de tre arresterte kiosk/telekortbutikk. Det samme gjorde en av hovedmennene bak Madrid-bombene i 2004.

Allerede nå er flere interessante elementer til stede: for det første koblingen mellom somaliske miljøer i Europa som driver assistanse til ekstremister i hjemlandet mot «okkupasjonen». Norge har vært vant til å ha terror-og frigjøringskamper på avstand. Nå blir plutselig konflikter et personlig anliggende.

Statsviter Bent Sofus Tranøy brukte igår sine opptredener i NRK til å fortelle at den enes terrorist var den andre frigjøringshelt, og at det var delt syn på om feks. Hamas er en terrororganisasjon.

Rollemodeller

Somaliske organisasjoner i Norge møttes torsdag kveld til møte og stiller seg bak de tre arresterte, skriver VG.

Gruppen av somaliske organisasjoner ber PST legge fram bevisene for at de mistenkte driver med terrorfinansiering.

– De pågrepne norsk-somalierne er rollemodeller, ikke terrorister, skriver gruppen.

De peker på at de tre pågrepne somalierne, som torsdag kveld satt i avhør hos PST, var noen av de første somalierne som skapte arbeidsplasser for seg selv og for andre som har jobbet for dem.

– I tillegg til at de skapte arbeidsplasser, var de rollemodeller for mange andre somaliere som har fulgt i deres fotspor, og åpnet flere internettkafeer i Oslo sentrum, heter det videre i pressemeldingen som blant annet er underskrevet av prosjektleder Hassan Ali Omar i Landsforbundet mot stoffmisbruk.

Samholdet virker tett mellom somaliere. Leder av Somalisk Nettverk, Bashe Musse, sier at hvis det er terrorisme å støtte kampen mot etiopiske styrker så er alle somaliere terrorister.

Men så enkelt er det nok ikke. Foreningen av islamske domstoler, ICU, som hadde tatt makten i Somalia, hadde en ytterliggående fløy som er knyttet til Al Qaida. De startet den moralske opprydningen som forbindes med talibanisering. Derfor fikk Etiopa klarsignal og støtte fra USA til å styrte islamistregimet.

At somaliske organisasjoner og talspersoner så klart stiller seg bak motstanden mot etioperne sier noe om en stor utfordring, politisk og sikkerhetsmessig. Ved så tidlig og uforbeholdent å gå ut med støtte til de arresterte har det somaliske miljøet svekket sin troverdighet. De er opptatt av at ikke alle skal skjæres over en kam, men ved å stille seg solidarisk med de arresterte, sørger de selv for det.

At mediene stiller villig opp og gjengir forsikringer om at arresterte er uskyldige som spebarn, tjener heller ikke somaliernes sak.

Ved ikke vise større skepsis og kritisk sans overfor problemkomplekset innvandring/terror, blir mediene selv en del av problemet.

Somaliere: – Er frigjøringskamp terror?