Bildet: To gigantiske antenner ved Bode i Cornwall akkurat der de store transatlantiske fiberkablene går. De tilhører britenes etterretningssentral, GCGQ. Da Snowden hoppet av, avslørte han at GCHQ hadde tappet de fiberoptiske kablene og delt informasjonen med National Security Agency i USA. Foto: Kieran Doherty/Reuters/Scanpix

 

Gjennom Edward Snowden og the Intercept har NRK fått vite om lyttestasjonen Victory Garden utenfor Hønefoss. Men i stedet for å fortelle borgerne om at også Norge er del i en global krig mot fiender som ikke viser seg, bruker NRK mesteparten av plassen til å mistenkeliggjøre Norges deltakelse.

Den norske satellittbasen kan bidra til dronekrig

NRK og journalist Øyvind Bye Skille er opptatt av om Norge kan komme til å bidra til at USAs dronekrig i land Norge ikke er i krig med, som Jemen, Irak eller Somalia. Det er en tøvete problemstilling.

Jihad International har erklært Vesten krig og man kan ikke benytte konvensjonelle kriterier på krig.

Hvem tror NRK korantønnene som flankerer Karl Johan er myntet på? Frelsesarmeen?

NRK hisser seg opp over at Norge kan ha blod på hendene gjennom deling av metadata i sanntid med amerikanerne. De har hentet inn to «eksperter». Mads Harlem i Røde Kors er venstreorientert og bruker menneskerettigheter og folkeretten til å stille umulige krav. Skulle man fulgt disse ville det ikke være muliig å føre noen krig mot terror.

Man lærer mer om verden ved å se Homeland enn å lese det virkelighetsfjerne tøvet til NRK.

Sannheten er enkel og brutal: Man må gi noe for å få noe. Norge er helt avhengig av USAs godvilje. Det fremgår av artikkelen at hvis droner skal ha noe for seg må data deles i sanntid. Victory Garden gjør det mulig å bestemme hvor en person nærmest hvor som helst på kloden befinner seg. Informasjonen må være i sanntid for å være anvendbar. Hvis Norge skulle lagt innskrenkninger i deling av data, ville vi vært ubrukelige som samarbeidspartnere.

Når forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer at han ikke vet om dataene deles i sanntid, viser han bare at han har problemer med å lyve.

NRKs opptatthet av om Norge deltar i krig i land vi ikke formelt er i krig med, viser en av to ting: Enten er NRK så ideologisk forblindet at journalistene ikke lenger forstår elementære trekk ved dagens verden. Eller de ønsker å skade forholdet til vår fremste allierte. Det kan være en blanding.

Sytten år etter 9/11 burde det ha vært mulig å få med seg at vi står overfor en fiende som ikke gir seg til kjenne, som opererer kamuflert, som slår til mot sivile i våre byer eller mot infrastruktur. Dette er ting vi hører om i beredskapsøvelser. Tror NRK det bare foregår som mulige scenarier? Det foregår hver eneste dag over hele kloden. I dag i Burkina Faso, men det kunne vært Brussel eller Oslo.

Disse angriperne er ikke beskyttet av krigens folkerett. For å være det må du bære uniform. Jihadistene nyter ikke beskyttelsen som krigsfanger har, for de følger ingen regler selv. Derfor kan de jaktes på, hvor de enn måtte være, hvis myndighetene i landene de er i, enten tillater det eller er så svake at de ikke klarer å beskytte sitt territorium. De land som velger å beskytte terrorister har for øvrig et problem.

De norske ekspertene, som Harlem, eller Erik Reichborn-Kjennerud eller Husabø er så bekymret for hva Norge kan komme til å bidra med. Hvorfor er de ikke bekymret for nordmenns sikkerhet?

Det NRK burde fokusert på er norsk personvern. I det perspektivet er Victory Garden bekymringsfull. Obamas fremste tjenestemenn løy Kongressen og publikum rett opp i ansiktet. En mann som James Clapper – Kjell Grandhagens venn – satt i Kongressen og forsikret at vanlige amerikanere ikke er måltavler for overvåking. Noen måneder senere hoppet Snowden av.

Det har vært hevdet at Clapper burde vært stilt for retten. Han løy om noe som har vist seg å være et massivt system for overvåking. Det truer demokratiets innerste kjerne: Retten til privatliv.

Overvåkingen tok et kvantesprang under den mest liberale president noensinne.

Men heller ikke det vil NRK eller norske medier snakke om.

De vil helst gi Nobelprisen til Snowden.