av Guido Olimpio

For islamistene er Danmark et mål. Og derfor er landet skueplass både for spontane og planlagte initiativer fra radikale elementers side.

Kjensgjerningene taler for seg selv. I februar 2008 ble to tunisiere og en dansk statsborger av marokkansk opphav, stanset av politiet under mistanke om at de planla et attentat mot Kurt Westergaard, den samme tegneren som var adresse for episoden i går kveld. I juni, altså noen måneder senere, sprengte en selvmordsterrorist seg selv i luften utenfor Danmarks ambassade i Pakistans hovedstad Islamabad.

I meddelelsen fra personene bak ble det uttrykkelig henvist til karikatursaken. I USA sist oktober ble det tatt ut tiltale mot en amerikansk statsborger ved navn David Headley (hans virkelige navn er Davood Gilani og familien er pakistansk) og en medsammensvoren, også han av pakistansk opphav. De to samlet inn opplysninger for å kunne ramme den danske avisen som offentliggjorde tegningene. Headley begav seg også til Danmark, og lot som om han laget en dokumentar for å kunne besøke avisen. Men planene ble endret av bakmennene i Pakistan, som hadde bruk for Headley til planleggingen av angrepet på området rundt hotellet i Bombay (november 2006). Amerikaneren hadde ifølge FBI en nøkkelrolle i forberedelsene.

Men Danmark er ikke bare et mål. Det er også et sted for rekruttering. I desember sprengte en dansk statsborger av somalisk opphav seg selv i luften blant en gruppe ministere i Mogadishu. Han var blitt rekruttert av en gren av Al Qaeda som opererer i det afrikanske landet.

Sikkerhetstjenestene mener at han ikke er den eneste som har nådd Afrikas horn. Tallrike unge har – akkurat som i flere andre vestlige land – brutt med familien for å bli med i Al Shabab, som i dag er splittet mellom en nasjonalistisk fraksjon og en annen som følger i bin Ladens fotspor, også ved å ty til selvmordsangrep.

Denne andre fraksjonen ledes av veteraner fra krigen i Afghanistan, samt noen ikke-afrikanske medlemmer som står Al Qaeda nær. Noe annet som må understrekes er likheten mellom Somalia og Jemen. I begge land opererer grupper tilhørende Al Qaeda, som foruten å ha en lokal agenda også er rede til å eksportere volden, hva enten midlene deres menn har til disposisjon er en øks eller en usynlig bombe. En typisk miks hvor organisasjonen gir inspirasjon til en hellig kriger hvis bånd til ledelsen kan variere. De rekrutterer og forbereder vedkommende for siden å sende ham ut på oppdrag. Alternativt aktiverer de en som allerede befinner seg i utlandet, kanskje sågar i landet hvor vedkommende vokste opp.

Danimarca bersaglio degli islamisti, Corriere della Sera 2. januar 2010