Da NRK avslørte hvordan norsk-somaliske barn og unge ble mishandlet på koranskoler i Somalia, sa Bashe Musse (Ap) at han var rystet over avsløringene.

Men til somalisk TV avfeier han barnas fortellinger, ifølge oversettelser utført for NRK.

Bashe Musse har vært bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti siden 2011, og er en mye brukt kilde for norske journalister.

Musse kommenterte NRKs avsløringer i fjor om torturlignende mishandling av norsk-somaliske barn på såkalte koranskoler, og ga inntrykk av å være forferdet over det barna fortalte NRK.

Men så, i mars, blir Bashe Musse intervjuet av en av Somalias største TV-kanaler, SNTV, og da sa han noe helt annet: Han tror ikke på det barna forteller.

Lederen av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen sier han er «overrasket og sjokkert» over uttalelsene til Musse.

– Det å drive med den type dobbeltkommunikasjon som her åpenbart skjer, er veldig uheldig, sier Jacobsen.

Bashe Musse sier han ikke kjenner seg igjen i NRKs oversettelse av intervjuet han gjorde med somalisk TV, og at det gir en feil fremstilling av hva han mener om saken.

Intervjuet med somalisk TV ble lagt ut på Facebook, og Bashe Musse har selv delt det på sin Facebook-side.

Programlederen spør:

«Vi har snakket med en del foreldre om situasjonen, og de sier at det stemmer at man sender barna tilbake til Somalia, og at foreldrene bare mener det godt når de sender barna. Men er disse bildene som vi ser riktige?»

Bashe Musse svarer:

«Det er faktisk vanskelig å bevise dette, for om man skal bevise så må alle være enige om hva som har skjedd. Ifølge media og journalister, så er det barna selv som har forklart, tegnet bilder og fortalt hvordan de ble holdt på disse stedene. For mitt somaliske og medmenneskelige hode er det langt unna å kunne tro at somaliske barn blir bundet fast med armer og bein og blir slått av voksne folk. At to voksne mennesker bytter på å slå barn som er bundet fast, kan jeg ikke tro. Men dette er historien som har blitt solgt til det norske folk. Det er vanskelig å forsvare seg mot dette ettersom media virker å være ensidig, men jeg tror ikke at dette forekommer.»

Musse er opptatt av at barnas fortellinger har gitt det somaliske miljøet i Norge et dårlig rykte.

«I det siste har det kommet frem at noen av disse barna, når de kommer tilbake, har klaget over at de har blitt sendt til skoler hvor de har blitt mishandlet. Dette har skapt en vanskelig situasjon for somaliere som allerede har en del utfordringer. Jeg kunne også se at man var ute etter dem, og denne saken har gitt dem enda en større byrde.»

De to uavhengige oversetterne NRK har brukt, har levert oversettelser som ikke skiller seg nevneverdig fra hverandre, skriver NRK. Musse hevder fortsatt at oversettelsene ikke gjengir det han sa korrekt.