Lilleborg skole på Torshov i Oslo. Foto Øyvind Thuestad

OSLO TINGRETT: To somaliske brødre som står tiltalt for grovt ran og grov voldtekt bør dømmes til 7 og 4 års fengsel, mener statsadvokat Reidar Bruusgaard.

Brødrene nekter straffskyld på alle de alvorligste tiltalepunktene, og forsvarerne la ned påstand om frifinnelse på alle tiltalepunkter som angår voldtekt, ran, medvirkning til voldtekt, voldtektsforsøk og blotting.

Statsadvokaten nedla påstand om fire års fengsel, hvorav ett år ubetinget for den yngste av brødrene. Han var 16 år på gjerningstidspunktet. Storebroren var 18 år, og påstanden for ham er syv år ubetinget.

Det har vært bred bevisførsel i saken som har gått for Oslo tingrett i nesten to uker. Den alvorligste delen av tiltalen dreier seg om en voldtekt på Lilleborg skole i Oslo 22. oktober i fjor.

Statsadvokat Reidar Bruusgaard. Foto Øyvind Thuestad

Ifølge tiltalen voldtok den eldste av brødrene en 15-årig jente ved å true henne og holde en kniv mot halsen hennes. Samtidig holdt mannens bror en kniv mot jentas venn (15), slo ham gjentatte ganger i ansiktet, og sa at dersom jenta ikke var samarbeidsvillig, ville han «stabbe» ham.

Tiltalen inneholder hele ti punkter. De fire første gjelder overfallet på Torshov og omfatter begge brødrene, resten av tiltalen angår bare den eldste.

Begge ble pågrepet og satt fengslet i noen uker etter voldtekten på Lilleborg skole. Den eldste satt varetektsfengslet til 17. november i fjor. Allerede fem dager etter løslatelsen skal han ifølge tiltalen med vold og trusler ha forsøkt å voldta en jente ikke langt fra åstedet for den første voldtekten.

Vel en time senere skal han ha blottet seg for to jenter i nabobydelen Sinsen. Under blottingen skal han ha grepet «armen til (fornærmede) og holdt hardt fast i den mens hun prøvde å frigjøre seg.»

Den eldste broren er i tillegg tiltalt for å ha truet med å skyte to politibetjenter i sentralarresten på Grønland i Oslo.

Begge brødrene nektet straffskyld for alle poster i tiltalen som angår overfallsvoldtekten og ranet på Lilleborg skole. Dermed svarte den yngste nei på samtlige punkter han er tiltalt for. Hans to år eldre bror innrømmet kun straffskyld for å ha båret kniv på offentlig sted da han ble pågrepet fire dager etter voldtekten, og for drapstrusler mot to politibetjenter i Sentralarresten på Grønland i Oslo.

De to brødrene var på gjerningstidspunktet 18 og 16 år gamle. De har somalisk bakgrunn, men er begge norske statsborgere.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Mest lest

Les også