De to tenåringene som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Grønland i Oslo tirsdag kveld, er brødre. De omtales av samtlige medier som «norske statsborgere», men har somalisk bakgrunn.

Politiadvokat Ingvild Myrold i Oslo-politiets seksjon for alvorlige voldssaker ville i formiddag ikke svare på Documents spørsmål om de siktedes etniske bakgrunn.

– Hvorfor ikke?

– Vi pleier ikke kommentere det.

Politiadvokat Ingvild Myrold i forhørsretten onsdag. Foto Øyvind Thuestad

Da den yngste av brødrene (17) ble fremstilt for varetektsfengsling i går, ble det besluttet lukkede dører. Før Document og øvrig presse måtte forlate retten kunne vi konstatere at det var kalt inn tolk. Vedkommende tolket til somali for siktedes mor, som var til stede i retten.

På det tidspunktet var det imidlertid ikke kjent at de to var brødre.

Etter pågripelsen av de to uttalte politiet at de siktede er «veldig godt kjent for politiet fra før», og det ser ut som politiet har sine ord i behold: Den eldste ble også siktet for drapsforsøk i 2017, og den yngste må møte i retten senere denne måneden tiltalt for ran og vold

Politiet undersøker ifølge TV 2 om det er en sammenheng mellom tiltalen og tirsdagens knivstikking.

17-åringen ble i går varetektsfengslet for én uke. Politiet hadde bedt om to uker. Han ble underlagt brev- og besøkskontroll i den uken han sitter varetektsfengslet.

Politiadvokat Myrold bekrefter overfor Aftenposten at de to siktede på 17 og 19 år er brødre. 19-åringen ble i 2017 framstilt for varetektsfengsling for drapsforsøk, men avisen er ikke kjent med om det har falt dom i denne saken.

19-åringen framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag ettermiddag klokken 15. Siktedes forsvarer, advokat Tor Even Gjendem, har opplyst til VG at mannen samtykker til varetekt. 19-åringen erkjenner imidlertid ikke straffskyld etter siktelsen.

Begge er siktet for drapsforsøk på en 18-åring som ble knivstukket i Motzfeldts gate på Grønland tirsdag kveld. 17-åringen har ennå ikke ønsket å avgi noen forklaring, og politiet jobber fortsatt med å få kartlagt hendelsesforløpet. Myrold opplyste onsdag at det gjenstår flere avhør.

Politiet i Oslo fikk melding om knivstikkingen like etter klokken 19 tirsdag kveld. Den fornærmede ble raskt tatt hånd om og kjørt til sykehus med alvorlige skader. Det tok heller ikke lang tid før de to siktede ble pågrepet og kjørt til arresten.

Ifølge politiet er 18-åringen utenfor livsfare.

– Det går bedre med ham nå, og vi har snakket med ham. Vi har ikke gått gjennom hendelsesforløpet, men vi vil forsøke å gjennomføre et avhør så snart det lar seg gjøre, sa Myrold onsdag.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂