Akers Avis Groruddalen har det siste året skrevet om flere personran, mange av de har vært brutale og det er ofte ungdom involvert. Fredag 24.februar skriver samme avis om det mange har et inntrykk av: Ran av ungdom er et voksende problem. Livet som ungdom i Groruddalen kan være mer risikabelt enn hva mange liker å tro.

Man anbefales å være forsiktig med alkohol for å beskytte seg selv. Uansett så skal man i et sivilisert samfunn ikke bli slått ned når man er beruset.

Akers Avis har vært i kontakt med to ransofre:

-Det kom fem-seks gutter og satte seg ved siden av meg. Han ene tok iphonen ut av lomma mi. Dette reagerte jeg på og spurte hva han ville. Da ba han meg om å slappe av og puttet telefonen i lommen sin.

-Da jeg forsøkte å få den tilbake truet han meg og sa han hadde kniv. Jeg stakk av og ringte til politiet, forteller 15-åringen på et nettsted.

Den samme gjengen har slått til flere steder i Groruddalen – blant annet på Grorud og Ammerud.

——————————-

-Han var tydelig ute etter bråk. Jeg ble truet, og da oppdaget jeg at det sto flere folk og omringet meg. 20-åringen slo ned mannen foran seg, men før han rakk å foreta seg noe mer ble han slått ned bakfra. Da han våknet igjen hadde ranerne tatt eiendelene hans.

——————————

I helgen skjedde det på nytt. En ung beruset mann ble slått ned da han gikk av bussen på Grorud. Gutten ønsket ikke å stille opp til intervju.

Politiet forteller at antall ran er ganske stabilt i Groruddalen, samtidig som  Akers Avis forteller at ran av ungdom er et voksende problem.

Stasjonsjef  på Stovner politistasjon,Espen Aas, forteller at det begås omlag 100 personran i Groruddalen årlig. Det er ingen ransbølge i øyeblikket og tallet holder seg noenlunde stabilt.

Det blir sagt lite om bakgrunnen til ranerene, men ranerne som omtales fra Groruddalen og Ammerud er tidligere i Akers Avis omtalt som somaliere.

-Det er svært mange typer ran, og mange aktører står bak. Vår erfaring er at når vi pågriper noen for dette, så roer trenden seg en stund, forklarer Aas. Han har lite til overs for brualiteten i mange av tilfellene, og stasjonsjefen understreker at politet prioriterer denne typen saker. Raneren fra Grorud og Ammerud har politiet nå kontroll over.

Artikkelen finnes i skrivende stund ikke på nett.

https://www.document.no/2012/02/groruddalen-ran-og-slasskamp-mellom-somaliske-ungdommer-pa-grorud-senter/