Groruddalens lokalavis, Akers Avis, omtaler den siste tidens ransbølge i Oslo. Groruddalen er også sterkt rammet av alle ranene. 20 ran har funnet sted i Groruddalen, og gjerningsmennene har ofte ikke-vestlig bakgrunn.

Miljøet i Groruddalen fremstår nok for mange som i overkant spennende. Folk blir anbefalt å ta forholdsregeler når man spaserer ute i høstkvelden. Er dette et sivilisert samfunn verdig?

Fra 1. til 30. oktober har politiet på Stovner registrert 20 personran i Groruddalen. I hovedstaden er det blitt begått i overkant av 100 ran.

– Det er flere ran enn det bruker å være, og vi har satt ned en prosjektgruppe som jobber tett med ransgruppa på Grønland politistasjon. I flere av sakene har vi gode tekniske spor å jobbe etter, sier kriminalsjef på Stovner, Anne Solem, som ønsker å være sparsommelig med opplysninger av hensyn til etterforskningen som pågår.

Hun forteller at «flere» er pågrepet, og at disse kan kobles til mange av ranene som har skjedd i dalen.

– De pågrepne er i all hovedsak unge menn i slutten av tenårene eller tidlig i 20-åra. Majoriteten av disse har ikke-vestlig bakgrunn, fortelle

Hun oppfordrer folk til å være oppmerksomme når de ferdes utendørs.

– Det er viktig å legge merke til personer rundt seg og at man følger med på omgivelsene. Dersom du kommuniserer at du er våken, vil det ha en forebyggende effekt, mener Solem.

Stasjonsjef ved Grønland politistasjon prater om at slik type kriminalitet kommer og går. Det er totalt sett ikke så mange fler ran enn i fjor. Det uventede er at de nå kommer på så kort tid. Mest sannsynlig vil folk som har levd en stund ikke kunne erindre at vi hadde slike voldsomme bølger av ran og voldtekter tidligere. Erindrer man feil, eller har Oslo blitt mer utrygg med en multikulturell hverdag?

Det er Grønland politistasjon som leder arbeidet mot ransbølgen i Oslo. Stasjonssjef Kåre Stølen forteller at ranssaker kommer og går, og at de til tider blomstrer opp, slik som nå.

– Vi har ikke veldig mange flere ran i år enn på samme tid i fjor. Forskjellen er at det har vært svært mange saker på kort tid. 100 ran i oktober er 100 ran for mye, fastslår Stølen.

Stasjonssjefen tror ikke ranerne gir seg før de blir tatt.

– Men erfaring viser at det nytter å ha en målrettet innsats mot personer som begår ran. Da vi fikk nye stillinger, ble 10 av dem gitt til et eget ransprosjekt. Nå sitter 18 personer hos oss og koordinerer arbeidet, sier Stølen, som er sikker på at politiet vil få has på gjerningsmennene.

Politiets viktigste budskap er at asylsøkere stort sett er ålreite, ifølge stasjonsjef Stølen. Man skulle heller tro at det viktigste budskapet var at politiet jobber iherdig for å trygge den jevne Osloborger.

–  Det er få mennesker som bidrar til å stigmatisere svært mange, og det aksepterer jeg ikke. Vi kan ikke stemple alle asylsøkere fordi tre stykker bryter norsk lov. Det er vårt viktigste budskap, sier Stølen.

Konsulent Inger Seim i Alna bydel er lei ranene og arrangerer fakkeltog mot ran. Om hun virkelig tror at dette vil senke antall ran i Groruddalen er uvisst.

– Vi arrangerer en stille demonstrasjon som vi kaller «Nei til ran av unge og eldre», opplyser Seim.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk vil komme, i tillegg til at Seim jobber med å få flere politifolk på besøk.

I disse tider hvor alle hensyn skal tas og mange blir lett krenket: «Nei til ran av unge og eldre». Hvem bryr seg om de middelaldrende?

 

http://www.groruddalen.no/her-er-det-flest-ran-i-groruddalen.5333776-77747.html

Fakkeltoget er omtalt i papirutgaven til Akers Avis 1. november.