Forsiden til dagens Aftenposten viser oss en av de virkelig negative sidene ved å bo i Groruddalen: – Ungdom livredde for å gå ut

Historiene som blir presentert viser oss unge mennesker som bor i et utrygt miljø. En av ungdommene prater om at han begynner å få fordommer fordi han kun tar frem mobiltelefonen på bussen hvis det sitter etnisk norske ungdommer der. Spørsmålet er om dette er fordommer eller erfaring?

Gjerningsmennene ser ut til å ha liten eller ingen respekt for noen eller noe.

– Barn er livredde for å gå til skolen eller møte på arrangementer, etter at flere er blitt ranet av guttegjenger. Hva skal vi gjøre når de ikke gang har respekt for politiet? spør Hana Barakzahi (17) og Burhan Ahmed (15).

Barakzahi er svært godt kjent med bølgen av barneran som har herjet i hennes nærmiljø på Stovner og Furuset den siste tiden. Flere hun kjenner har også havnet i fengsel etter å ha deltatt.

De som er under 18 år, har vært der en dag eller to. Det har ingen effekt, så lenge reaksjonene i vennekretsen trumfer alt, mener hun.

– Disse guttene blir ikke lenger skremt, og de lærer ikke. Fengsel er noe kult. Ungdommer skryter av å sitte på glattcelle.

—-

Burhan Ahmed (15) forteller at han ofte føler seg utrygg og kjenner på risikoen for å bli ranet når han går i området på Bjerke. Helst bør han være sammen med fire–fem andre, og i det siste har også andre forholdsregler dukket opp:

– Du må gjøre deg uattraktiv. Derfor bør du ikke ta telefonen når den ringer, siden noen kan få øye på den. Flere og flere har begynt å legge igjen lommeboken og putte SIM-kortet inn i en dårlig, gammel telefon før de skal ut, sier han.

Ahmed er ikke selv blitt truet med vold, men er hele tiden klar over risikoen.

– Jeg tør å ta bussen, men når jeg går på setter jeg meg bare rolig ned og tar i hvert fall ikke opp mobilen. Kanskje jeg gjør det hvis jeg ser fire-fem etnisk norske. Til og med jeg begynner å få fordommer, sier Ahmed.

—-

Både hun og Ahmed er ungdomsrådsledere, henholdsvis på Stovner og på Bjerke. Det er vanskelig å se hvordan de kan få en slutt på den dystre trenden, når ranerne ikke en gang har respekt for politiet, forklarer de.

– De som gjør det, er blitt vant til det fra barndommen. I guttegjengen er det en konkurranse om å stjele mest mulig og gjøre de verste tingene, sier Barakzahi.

Bydelsdirektørene ser ingen grunn til bekymring. Når det ikke gir grunn til bekymring at ungdom ikke våger å gå ut alene på grunn av vold og kriminalitet, hva er det da som gir grunn til bekymring?

Selv om bydelsdirektør i Stovner bydel, Maria Brattebakke, ser alvorlig på ransbølgen som har herjet i lokalmiljøet, mener hun det ikke er grunn til stor bekymring.

—-

– Vi har enkelte episoder, men utover det så ser vi ikke at det er bydel Bjerke-problem spesielt, sier Karianne Mathisen, bydelsdirektør i Bjerke bydel.

 

http://www.osloby.no/nyheter/krim/–Ungdommer-skryter-av-a-sitte-pa-glattcelle-7246831.html