Foreldre på Råholt stifter et slags borgervern etter flere tilfeller av ran og vold blant barn og unge. – Ungdommer tar 7-bussen i stedet for 8-bussen, eller de tar en lang omvei med tre busser, for å unngå å bli fratatt klær og penger.

– Vi vil banke på dører og gå i dialog med dem som utfører slike handlinger, sier Stephan Lie og Kristoffer Brecke til Romerikes blad.

Begge har barn på ungdomsskolen og ønsker at foreldrene i nærmiljøet skal ta affære etter flere tilfeller av ran og vold blant barn og unge på Råholt, et raskt voksende tettsted i Eidsvoll kommune.

I et innlegg på «Nabosiden Råholt» på Facebook etterlyser de flere foreldre:

«Blir frastjålet klær, telefon, utstyr osv.! Og man hører at de som opplever å bli ranet og utsatt for vold er redd for å si ifra da man blir kalt «snitcher» (en som sladrer/tyster, red.anm.) og er redd for represalier. Høres ut som ungdommen er en gjeng kriminelle fra Ullersmo. Denne ukulturen bør vi som foreldre knuse ved roten», skriver Kristoffer Brecke i innlegget.

Videre skriver han at «Vi har nå samlet et lite spann foreldre som har sett oss litt lei på dette problemet. Og har plass til flere! Dette handler om å banke på dører og ta dialog med den og dem som utfører slike handlinger.»

Allerede før Facebook-innlegget ble postet hadde Brecke og Lie vært på flere hjemmebesøk, men ønsket at flere engasjerte foreldre skulle melde seg til å bli med og banke på dører.

Brecke forteller at han har mottatt mange triste historier etter at han publiserte innlegget på onsdag.

– Det gjelder barn som ikke tør å leke i nærområdet og så videre og ungdom som velger å sykle grytidlig til skolen fordi de er redde for å ta buss med truende ungdom om bord, sier Brecke.

Lie mener at det er lett å skylde på skolen og politiet når barna er redde på skoleveien, og sier at dette er forhold politi og skole ikke kan gjøre noe med.

– Det er en kjensgjerning at ingen instanser bryter inn eller har lov til å gjøre noe som helst, men foreldrene har hovedansvaret for den ukulturen vi ser. Vi mobiliserer fordi vi trenger å få flere foreldre på banen. Det vi ser er en konsekvens av fri barneoppdragelse, som også har ført til at mange barn og ungdommer ikke har respekt for voksne mennesker, og heller ikke sine egne foreldre. Råholt er den nye drabantbyen, det nye Groruddalen og Holmlia. Og jeg kommer selv fra Holmlia, sier Lie.

Brecke og Lie sier til Romerikes Blad at foreldre må være mer kritiske til egne og andres barn og unge. De mener foreldre bør reagere dersom barna kommer hjem med en ny boblejakke.

– Det er vel i praksis borgervern dere legger opp til?

– Det kan man si, men vi kjemper for sikkerheten til våre barn. Når små barn ikke tør å gå ut av frykt for å bli ranet eller utsatt for vold og får trusler hvis de forteller om det, så må vi engasjere oss.

De mener at samtaler mellom unge og foreldre er mindre skremmende enn med politiet, og mener at foreldre bør ta dialogen før politiet kobles inn. De mener samtidig at det vil være bra om det opprettes kontakt mellom foreldre, skole, politi, dag- og natteravner og andre instanser i kommunen.

Politiet er på sin side ikke særlig begeistret for at foreldrene tar ansvar for dialog og samarbeid i nærmiljøet.

– Alt som minner om borgervern er vi ikke så positive til. Vi foretrekker å lage noe mer systematisk, for eksempel at man får til et samarbeid mellom flere aktører, som natteravner, utekontakt og skole, sier politiførstebetjent og leder av forebyggende avdeling ved Eidsvoll lensmannsdistrikt, Heidi Bjørklund.

Samtidig sier hun at politiet ikke kan løse problemene alene og at det trengs flere aktører.

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.