Nytt

En gutt på ni år ble slengt i bakken av 18-åring som ville ha mobiltelefonen hans og truet med å bli drept dersom han varslet politiet. Tolv år gamle jenter ble truet med juling hvis de ikke overleverte telefonene.

Da 20 ungdommer ble siktet for en bølge av barneran i fjor vår var flere medier nøye med å understreke at  dette slett ikke bare var gutter med innvandrerbakgrunn. Aftenposten:

De er i aldersgruppen 15–19 år og av ulik etnisk opprinnelse, også norsk. To 18-åringer de mener er hovedmenn, sitter i varetekt..(..)

Ulik etnisk opprinnelse. Hva kan det være? Sånn cirka 50/50 innvandrere og nordmenn? Her fornavnene på de 19 som stod tiltalt:

Abid, Mohammad, Hadi, Sheroz, Waqas, Anass, Nahom, Tommy, Diman, Parosh, Azim, Mohammad, Hakar, Daniel, Rustam, Priyan, Aria, Magnus, Shahzor.

Følgende fire ble frifunnet: Aria, Magnus, Daniel og en av Mohammad’ene. Tommy ble dømt for ett ran.

Da står vi igjen med 15 dømte, hvorav 14 har navn som ikke var vanlige i Norge for en generasjon siden. Dette er altså ranere av «ulik etnisk opprinnelse, også norsk». Det er verdt å notere seg at ingen av MSM-mediene har skrevet eller sagt ett eneste ord om etnisitet i sin omtale av dommen. Bildene på Dagsrevyen og TV2-nyhetene viste tilfeldigvis(?) utelukkende lys hud.

Noen timer etter at dom er avsagt arrangeres det «Demonstrasjon mot rasisme og hatkriminalitet» noen steinkast fra tinghuset. Antirasistisk senter er blant arrangørene:

Ingen skal utsettes for vold, trusler eller sjikane på grunn av sin hudfarge, seksuelle orientering, religiøse tro, kjønn eller funksjonshemming. Torsdag 27. februar klokken 17.00 samles vi på Jernbanetorget i Oslo for å markere at det er på tide med et krafttak mot hatkriminalitet.

Politiet i Oslo skal opprette en egen gruppe som skal jobbe med etterforskning av hatkriminalitet. Gruppen som opprettes er inspirert av det svenske politiet, de siste årene har svenskene fått inn over 5.000 anmeldelser av hatkriminalitet. Oslopolitiet tror mørketallene er store, fordi  man i Norge bare har 200 anmeldelser i året.

Hva ville politi og medier kalt det dersom en gjeng norsk-etniske ungdommer ranet og truet innvandrerbarn ned til ni-ti års alder? Hatkriminalitet..?

Sier de angrer

Mange av de tiltalte ga i retten uttrykk for anger. De var lei seg, og de angret. Nå ville de ta straffen sin og komme seg videre i livet.

Men angeren stikker ikke like dypt hos alle. En av de tiltalte ble pågrepet på nytt bare noen dager etter at hovedforhandlingen i Oslo tingrett var avsluttet. Igjen mistenkt for ran og trusler. Inge D. Hanssen i Aftenposten

Flere av de eldste har begått nye straffbare forhold etter at de ble tatt. Noen av disse sitter i dag varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare, ifølge Nettavisen

Både da dommen ble lest opp og etter at retten var hevet, var det smil, småprat, og latter fra flere av de tiltalte.

13 av ranerne kommer fra Stovner, fem fra bydelene Alna og Grorud. Kun en har adresse utenfor Groruddalen, i bydel Grünerløkka.

Politiets nye «hatkrim»-enhet vil sannsynligvis bli plassert på Manglerud politistasjon.

15 dømt for ran av 23 barn – milde dommer

Les også