– For strengt, mener to serieranere på 19 og 22 år, som kalte seg ‘den svenske dødspatruljen som dreper for penger‘. Mandag ble de dømt til tre år og tre måneders fengsel for å ha ranet sju unge gutter på Lillestrøm i november og desember i fjor. Dommene ble avsagt av Romerike og Glåmdal tingrett.

– Det er svært viktig at slike saker avdekkes, og at det reageres med strenge straffer. Signaleffekten av at dette tas på alvor er viktig for både ofrene og i et forebyggende perspektiv. Jeg registrerer at dommen er nær påstanden som ble lagt ned i retten, sier politiadvokat Camilla Jensen i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Alle ransofrene var unge gutter mellom 14-17 år, som ble truet til å gi fra seg kontanter, mobiltelefoner og klær.

Et av ransofrene som ble ringt etter, ble truet med at de tiltalte mennene hadde med seg kniv. Offeret turte ikke å gjøre motstand da han hadde hørt rykter om at det ble begått så mange ran med kniv på stasjonen.

Gutten ble truet til å gi fra seg mobiltelefon og pinkoden til bankkortet, før de tvang offeret til å ta ut 2.000 kroner.

Før de tiltalte lot gutten gå fra stedet, uttalte en av mennene:

«Vet du hvem vi er, vi er den svenske dødspatruljen, og vi dreper folk for penger».

Dødspatruljen er i Sverige kjent for å begå bestillingsdrap. Ingen av de tiltalte har noen kobling til det kjente nettverket. (RB)

Truet vitner

19-åringen ble dømt for å ha slått vitner med en skiftnøkkel.

19-åringen ble også dømt for motarbeiding av rettsvesenet for å ha slått og sparket en gutt som hadde avgitt forklaring til politiet som vitne i forbindelse med ranssakene. Ifølge dommen slo 19-åringen den fornærmede gutten med en skiftenøkkel.

Et annet vitne ble også truet med vold etter sin forklaring til politiet.

– Ranshandlingene har vært krevende for de fornærmede. Selv om utbyttet fra de straffbare forholdene anses som lavt, har handlingene vært skremmende eller traumatiserende for ofrene, sier politiadvokat Jensen. (RB)

For strengt

Forsvareren for 19-åringen, advokat Tom-Daniel Karlstad, synes straffen er i strengeste laget.

– Dommen er ikke gått igjennom i detalj med klienten. Ved første gjennomsyn synes straffen noe streng sammenlignet med andre sammenlignbare saker, og dommen vil sannsynligvis bli anket, forklarer Karlstad, og fortsetter:

– Min klient angrer sterkt på det han har gjort. Han ser at han har gjort skade, og håper beklagelsene han kom med til de fornærmede i retten, vil være positivt for de fornærmede. (RB)

Advokat Waqar Malik, som forsvarer 22-åringen, var talerør for sin klient.

– Han er lei seg for det har han gjort, og unnskyldte seg overfor de fornærmede i retten. Han synes imidlertid at dommen er streng og vil derfor i tiden fremover ta stilling til anke.

Her venter ransmennene på offeret: – Vet du hvem vi er, vi er den svenske dødspatruljen (Romerikes Blad – betalingsmur)

Les også:

Apropos utro tjenere. Advokat hjalp Dødspatruljen

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.