Flere av personene på dette bildet er siktet for alvorlig kriminalitet, blant annet drapsforsøk, ifølge VG. Foto: Privat

Internt i politiet advares det om at miljøet på Holmlia er ute av kontroll. Utad sier politiet at Holmlia er et trygt sted for barn og voksne, og de unngår å kalle gjengen ved dens rette navn: Young Bloods.

I politirapporter beskrives Young Bloods som en «stor og viktig aktør, (og) svært voldelige».

Folk på Holmlia er redde og sinte etter flere drapsforsøk på åpen gate, kidnappinger og åpenlys narkotikahandel, skriver VG, som i seks måneder har «kartlagt hvordan den territorielle gjengen Young Bloods holder drabantbyen Holmlia i Oslo i sitt jerngrep».

VG har fått tak i politiets trusselvurdering av Young Bloods. I hva avisen omtaler som «hemmelige etterretningsrapporter fra 2016» beskrives gjengen som «Den største trusselen innefor gjengkriminalitet for Oslo PD i fremtiden».

Ifølge rapportene har Young Bloods sterke bånd til kriminelle nettverk på Vest-Balkan, og tilgang til veletablerte og avanserte narkotikanettverk.

Gjengmedlemmene har vært på politiets radar i mer enn ti år, mens gjengen har vokst og vokst.

VG siterer Advokat Øyvind Bratlien, som i 14 år har vært forsvarer for flere gjengkriminelle fra Bydel Søndre Nordstrand:

– På vestkanten er det status å kjenne dem som har fedre med finest jobb og båt. På Holmlia er det motsatt. Der er det status å kjenne de mest kriminelle. Det gir autoritet, beskyttelse og muligheter, sa Bratlien i en rettssak i vinter.

Politiet gir en versjon av tilstanden utad, og en annen innad. Til VG sier flere politikilder at dette er en kamp de aldri kan vinne. De frykter at flere områder i Oslo skal bli som Holmlia.

Synnøve Tafjord Lærum, styreleder i Dyretråkket borettslag:

– Politiet hevder hardnakket at det ikke er farlig å bo her hvis du ikke selv tilhører en gjeng. Men når det skytes på høylys dag i et boligstrøk, kan hvem som helst bli et tilfeldig offer.

Lærum var medarrangør av et folkemøte, med politiet i panelet.

– Tidvis opplevde jeg det de sa som propaganda, nesten løgn, sier Lærum.

Nesten ingen av de sentrale aktørene i Young Bloods har sonet fengselsstraffer av en viss betydning og lengde, ifølge etterretningsrapportene fra 2016.

Våren 2017 plukket politiet opp opplysninger om interne stridigheter, fraksjonering og klikker i Young Bloods.

Tidligere venner var blitt bitre fiender. Unge løpegutter måtte velge side.

– Det er en borgerkrig, sier en mann i 30-årene som kjenner ledelsen i gjengen.

Hanne Skartveit skriver i en kommentar:

Politiet kan ikke gi befolkningen et bilde folk flest ikke kjenner seg igjen i. De må kalle en spade for en spade – eller en gjeng for en gjeng. Som i så mange av livets sammenhenger, er det ikke slik at problemene forsvinner hvis vi bare lar være å snakke om dem.

Tvert om. De vokser. Gjengen på Holmlia har fått vokse seg stor gjennom mer enn ti år. Det som startet som en flokk guttunger på trappen på Holmlia skole, har blitt til en farlig gjeng som ifølge politiets egne rapporter har bånd til kriminelle nettverk på Balkan. Med våpen og brutal voldsbruk, med gjengoppgjør og utstrakt narkotikahandel.

I politiet frykter mange at det er for sent. At det er gjengene som har kontrollen, ikke politiet:

Dersom det er riktig, er vi over i en ny fase i Norges hovedstad. I så fall nærmer vi oss det som omtales som “svenske tilstander”. I det begrepet ligger det blant annet at det er områder der politiet ikke kan gå inn uten ekstra beskyttelse – og ikke minst: at enkelte grupper ikke har respekt for politiet. De er ikke redde for dem. Gjengmedlemmene føler seg sterkere, hevet over loven. De kan gjøre som de vil. Og de sprer frykt rundt seg, blant voksne og barn.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.