Foto: Trond Reidar Teigen / NTB.

Mannen som politiet mener er leder av den kriminelle gjengen Young Bloods, er løslatt. 30-åringen ble i lagmannsretten frikjent for kidnapping.

I juni i fjor ble 30-åringen dømt til sju års fengsel i Oslo tingrett for medvirkning til drapsforsøk og kidnapping, men i Borgarting lagmannsrett ble han frikjent for kidnapping selv om et flertall av rettens medlemmer mente han var skyldig.

Mannen, som har sittet i varetekt siden 2018, ble i lagmannsretten imidlertid dømt til to år og åtte måneders fengsel for medvirkning til drapsforsøk. Dermed anses dommen som ferdigsonet.

Norskalbaneren ble dømt etter at en mann fra den rivaliserende kriminelle gjengen Furuset Bad Boys ble skutt i bekkenet med hagle i 2012, men frifunnet for å ha holdt en familiefar fanget og torturert i to døgn i 2015.

Domstolen skriver at 30-åringen var leder av det som omtales som et kriminelt belastet miljø på Holmlia i Oslo, omtalt som Holmliagjengen eller Young Bloods, på begge tidspunktene omtalt i tiltalen.

Dømt

Han ble dømt for det første forholdet selv om det ikke ble bevist at han hadde vært til stede da rivalen på Furuset ble skutt. Lagmannsretten slår imidlertid fast at han planla angrepet, skaffet våpen og sendte «tøffe folk» dit.

– Retten finner det etter dette ikke tvilsomt at han ved sine handlinger positivt tilskyndet gjerningspersonens motivasjon og medvirket sterkt i hendelsesforløpet, skriver retten i dommen.

Retten mener likevel at drapsforsøket ikke skjedde med overlegg, men at hensikten med å oppsøke gjenglederen på Furuset var å gi et signal, ikke drepe ham.

Frifunnet

For det andre forholdet, som dreier seg om bortføring og mishandling av en mann gjengmedlemmene mistenkte hadde underslått en pakke narkotika verdt 80.000 kroner, ble gjenglederen frifunnet. Fordi tre av de sju dommerne i lagmannsretten mente det var tvil om 30-åringen hadde inngått et såkalt kriminelt forbund om frihetsberøvelse, var flertallet på fire ikke tilstrekkelig til å dømme ham.

– Flertallet er ikke i tvil om at [30-åringen] som leder av miljøet, var holdt løpende orientert om det som skjedde, skriver flertallet, som senere må legge til:

– Flertallet består av fire stemmer og er ikke tilstrekkelig for domfellelse.

Mindretallet av lagdommerne, som altså veltet domfellelsen, legger til grunn at gjenglederen var så preget etter å sittet åtte måneder i marokkansk fengsel fra 2018 til 2019, at han under ankesaken har fortalt sannheten om at han ikke visste om bortføringen.

– Hans opplevelser under fengselsoppholdet kan derfor ha medført at han bestemte seg for å stå til rette for sine handlinger og forklare seg fullstendig og oppriktig, skriver mindretallet.

Rettferdig dom

– Min klient er domfelt i tråd med egen erkjennelse. Han er svært tilfreds med å ha fått en rettferdig behandling og en rettferdig dom i lagmannsretten, sier forsvarer Øyvind Bratlien til TV 2.

To andre menn i 30-årene, som i Oslo tingrett ble dømt til henholdsvis to års og to år og tre måneders fengsel, ble i lagmannsretten frifunnet, skriver Aftenposten. I tillegg er en fjerde mann dømt til to år og åtte måneder fengsel, mens to andre ble dømt til henholdsvis åtte måneder og 30 dager fengsel.

I lagmannsrettens dom står det at mannen har beskrevet at han «var en «brobygger, initiativtaker og samlingspunkt». Samtidig har han nektet for at han kunne bestemme hva andre personer skulle gjøre eller ikke gjøre».

Bør leses: 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi setter stor pris på ditt bidrag: 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.