Bilde: To menn ble onsdag sit uke regelrett henrettet mens de satt inne i en bil i Kista utenfor Stockholm. Blodet farver snøen hvor de ble skutt. Politikerne og journalistene som tildekker denne utviklingen påtar seg et stort ansvar. Anders Magnus’ reportasje fra Mortensrud, Søndre Nordstrand og Grorud, forteller at vi allerede har svenske tilstander. Vi vil bare ikke se det. Foto: Pontus Lundahl/Reuters/Scanpix.

Aftenposten tilslører de mest grunnleggende konfliktene i vår tid,  og man kan hvis man har sans for symbolikk, si at avisen allerede opptrer tilslørt.

Den som velger tilsløringslinjen vil som regel bli mer og ikke mindre tilslørende i takt med at konfliktlinjene blir synlige.

Aftenposten kaller konfrontasjonen mellom Nederland og Tyrkia for «bråk».

Gunnar Kagge har såvidt jeg vet familiær tilknytning til Nederland og formodes derfor å ha bedre forutsetninger enn de fleste til å mene noe om morgendagens valg:

Mediene kretser rundt Geert Wilders og Kagge kaller ham «elefanten i rommet». De forsøker å snakke ham ned, men Kagge kommer med en stor innrømmelse:

Uten Wilders har TV-debattene mellom partilederne vært slappe og uinteressante forestillinger. Den tradisjonelle partilederdebatten halvannen uke før valgdagen trakk 1,6 millioner seere. Samme kveld ble Nederlands versjon av «Jakten på kjærligheten» sett av fire millioner.

Likevel borer ikke Kagge videre hva det er som gjør at Wilders vekker så stor oppmerksomhet og så sterke følelser. Hele valgprogrammet hans kan oppsummeres i én setning: «Nederland weer van ons» «Nederland vårt igjen»,

Det samme sier dansker, nordmenn, briter og franskmenn. Det går av historiske årsaker litt tyngre i Tyskland. Alle sier det samme: -Vi vil ha igjen landet vårt.

Men Kagge får seg ikke til å si det.

I stedet rykker Andreas Sletholm ut for å arrestere Anders Magnus for hans reportasje i Lørdagsrevyen om tilstandene i Oslos østlige forsteder. Magnus er uansvarlig som blåser opp enkelttilfeller som ødelegger for det forebyggende arbeidet.

At det finnes forskning som viser at hasjbruk blant unge i Oslo er lavest i Groruddalen og Søndre Nordstrand, diskrediteres i reportasjen som noe «byråkratene i bydelene» er opptatt av.

Det var det samme politimester Hans Sverre Sjøvold sa på Dax 18 i går: Oslo er det tryggeste stedet i landet. Hvis du mener noe annet – f.eks. ut fra personlig erfaring/observasjon – er det deg det er noe galt med.

En ungdom med innvandrerbakgrunn fra Stovner ble intervjuet i NRKs morgensending mandag. Han sa at når de klager til politiet der oppe får de til svar at kriminaliteten har gått ned.

Sletholm funger som oppdrager. Av Magnus. Nå er Anders Magnus en enslig svale på Marienlyst. Han er en liten redaksjon for seg selv, men det er langt mellom «drammene». Reportasjer blir liggende lenge før de kommer på.

Sletholm får det til å høres ut som Magnus har forgått seg, når folk som følger med vet at det er uhyre sjelden den usminkede sannheten kommer frem. Det vet vi som har vår daglige gange i Oslo og barn på skole her. Mye har forandret seg på bare to år, men ingen forelder vil stå frem med de konsekvenser det kan få for barna deres.

Omerta ruler.

Hvis Sletholm ikke vet det burde han finne seg noe annet å gjøre.

Jan Bøhler bor på Haugenstua, han klarer ikke lvye med like glatt ansikt som Oslo politimester og Høyres Anders Werpe. Bøhler sa at ting er blitt verre, blant annet har det vært «flere kidnappinger», men folk er livredde for å si noe. Her er vi ved første skritt på veien mot svenske tilstander: Frykten for å si noe.

Når mediene tilslører er de på samme side som de som står for parallellsamfunn, kriminalitet og islamisering. De blir også rasende.

Kanskje det er disse Sletholm er talsrør for når han sier at «beboerne blir rasende» på NRK-Magnus?

NRK velger å tegne et generelt bilde av «Oslos østlige bydeler» som er så langt fra virkeligheten at de som bor der føler seg forpliktet til å reagere med avsky. Og fakta.

For eksempel kan de vise til samstemte politifolks oppfatning, i en rapport fra i fjor, av at Oslo på ingen måte har parallellsamfunn eller «svenske tilstander». Eller til at gjengene tross alt skjøt på hverandre mer før.

Dette gjør ikke inntrykk lenger. At politiet er blitt en vokter av politisk korrekthet mer enn lov og orden har pågått lenge. Man blir ikke sjef for Oslo-politiet uten å være politiker.

Politiinspektør Einar Aas er av en annen støpning. Han tør å si at NOVAs undersøkelse av hasjbruken blant de unge i innvandrerbydelene er grov undervurdering.

Mens alderen på selgere og brukere har gått ned, har også omfanget av hasjbruken økt, ifølge NRKs kilder i politiet, blant foreldre og ungdom. De anslår at rundt en fjerdedel av alle unge i alderen 15–18 år i disse bydelene selger hasj, og at om lag halvparten av alle ungdommene her har røykt hasj, og at mange gjør det daglig.

Politiinspektør Einar Aas synes ikke dette er usannsynlige tall.

– Jeg vil ikke gå god for tallene. Men jeg reagerer heller ikke spesielt på tallene når du oppgir dem på den måten der, sier han og legger til:

– Spør du meg, så er dette et litt større problem enn vi liker å erkjenne.

Bevarerne av fasaden – Oslo får nå en praktfull fasade med nye signalbygg – vender tilbake til fremstillingen som det viktigste. Det er journalister som Magnus som ødelegger:

Fremstillingen av disse områdene er derfor av avgjørende betydning både for dem som mener integreringen feiler og dem som mener det tross alt går ganske bra.

Det er altså avdekking av virkeligheten som ødelegger. Er den så skjør at den ikke tåler eksponering? Dette er et reaksjonsmønster hos pressen i land hvor det multikulturelle idealet for lengst har sprukket. Skyld på budbæreren.

Man kan forstå Sletholm dit hen at han mener Magnus bør disiplineres, i det minste tøyles.

Problemet er at NRK ser ut til å tro at det da går an å si hva som helst.

Det ligger mye arbeid bak Magnus’ reportasje. Det vil en erfaren journalist med et halvt øye. Sletholm kaller det «hva som helst». Han blir representant for en type anstendighet som har lidd skibbrudd ved valg i Storbritannia og USA. Men Sletholm og Aftenposten gir seg ikke.

Leserne bør se Magnus reportasje. Her.

Vi har allerede svenske tilstander, det skjer hver dag, sier en beboer i de østlige bydelene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂