De mange knivstikkingene i Oslo også denne høsten alarmerer politiet. Til Klassekampen forteller politiet at selv om de har beslaglagt mer enn 100 våpen øst i Oslo i år, tror de mørketallene er store. Fredag ettermiddag følger Kripos opp i VG med at unge gutter presses for penger av organiserte, kriminelle grupper.

Så langt i år har Enhet Øst i Oslo politidistrikt beslaglagt 80 slag- og stikkvåpen og 35 skytevåpen, viser oppdaterte tall Klassekampen har fått. Tallene ble først presentert i Akers Avis Groruddalen.

Ifølge sjefen ved Manglerud politistasjon, Sigve Bolstad, er beslagene gjort uten at det har vært utstrakt bruk av visitasjon. Nå har imidlertid politiet trappet opp knivkontrollen.

Selv om de har intensivert våpenkontrollen, tror Bolstad likevel at det er mye våpen som går under politiets radar.

– Det er til dels store mørketall, sier han til Klassekampen.

Økt pengebehov

Uten at hverken Sigve Bolstad eller Kripos nevner noe om at penger kan være et viktig motiv som kan ligger bak knivstikkingene, er det nærliggende å tro at så er tilfelle.

For fredag ettermiddag sier Kripos til VG at det de tror er organiserte, kriminelle grupper har funnet en ny måte å presse unge gutter for penger på. Stikkordet er jenter, og uten at det skrives klart, skimter vi spørsmålet om ‘ære’ i uttalelsene fra Kripos:

– Selve fenomenet seksuell utpressing med økonomisk motiv har vi vært kjent med lenge, så det som er en oppsving er at det rammer yngre gutter enn det vi har fått rapporter om tidligere, sier Thale Parker, politibetjent i Kripos.

Gjerningspersonene truer med å dele opptaket om gutten ikke betaler penger. Kravene er konkrete og fristene er korte.

I flere saker blir opptaket sendt til fornærmedes følgere eller venner på sosiale medier eller publiseres offentlig. Utpresseren er aggressiv og pågående, ifølge Kripos. (VG)

Kripos kjenner til tilfeller der truslene har blitt gjennomført. De beskriver det som et internasjonalt fenomen, og ordet ‘kundesentre’ benyttes i artikkelen:

De som står bak, er trolig organiserte kriminelle grupper, som jobber fra det som minner om kundesentre. Utpressingen skjer mot personer over hele verden.

– Fenomenet er også kjent av politimyndigheter over hele verden. Så det virker som gjerningspersonene er fra mange land, og at fornærmede rammes i mange land. Vi har ingen grunn til å tro at det er spesifikt rettet mot norske gutter, men det rammer norske gutter, sier Parker. (VG)

VG opplyser i artikkelen om at enkelte elementer er tatt ut av saken «basert på en redaksjonell vurdering». Det overlates dermed til leserne å forestille seg hvilke metoder utpresserne bruker.

Den siste tiden har de sett en økning av rapporterte tilfeller der gutter ned i 14-årsalderen presses for penger etter å ha delt penisbilder eller onanert på webkamera for det som framstår som jevnaldrende jenter.

– Vi er svært bekymret. Denne formen for kriminalitet krenker jo de fornærmedes mulighet til å bestemme over egen kropp og seksualitet. Og det kan påvirke den enkeltes psykiske helse. Vi har sett tilfeller både nasjonalt og internasjonalt at gutter som er utsatt for denne formen for press har tatt sitt eget liv, sier Parker. (VG)

Trapper opp knivkontroll (Klassekampen – betalingsmur)

Politiet med sterk advarsel til unge gutter (VG)

Les også:

Mehl helt svensk i hodet

Ny knivstikking: Person skadet på Tveita i Oslo

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.