Politi på Holmlia bibliotek etter knivstikkingen tirsdag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Den mindreårige gutten som er siktet etter knivstikkingen på et bibliotek på Holmlia, er løslatt av Oslo tingrett, opplyser advokat Usama Ahmad.

Det var tirsdag ettermiddag at en 17 år gammel ungdomsarbeider ble knivstukket da han var på jobb på biblioteket på Holmlia.

Les mer om saken i artikkel under.

Den skadde ble kjørt til sykehus med det som politiet karakteriserte som alvorlige, men moderate skader. Han skal ha blitt stukket i låret, noe som er potensielt livsfarlig hvis pulsåren blir truffet.

Det var en mindreårig gutt som utførte angrepet. Denne gutten ble pågrepet av politiet tirsdag kveld, og fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag klokken 13.

NTB melder om saken.

Gutten advokat, Usama Ahmad i Elden Advokatfirma, gir uttrykk for at hans knivstikkende, mindreårige klient har blitt altfor strengt behandlet.

– Jeg er kritisk til at politiet ønsker å fengsle et barn med brev- og besøksforbud framfor andre egnede restriksjoner og tiltak i regi av helsevesenet, og at de velger å anke kjennelse inn for lagmannsretten, sier guttens forsvarer ved navn Usama Ahmad.

Forsvareren fremstiller knivstikkeren nærmest som et offer, og forteller at gutten uttrykker dyp fortvilelse over situasjonen han har havnet i. Han burde også fått helsehjelp i stedet for å bli holdt i arrest, mener forsvareren:

– Etter mitt syn burde han fått kvalifisert helsehjelp fremfor isolasjon i fengsel, sier Ahmad.

Sakens dokumenter og fengslingskjennelsen er unntatt offentlighet, og guttens forsvarer kan derfor ikke kommentere detaljer i saken.

– Han er foreløpig ikke avhørt av politiet, og vi avventer et tilrettelagt avhør gitt hans unge alder. Han har derfor heller ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sier forsvareren i pressemeldingen.

Gjerningspersonen skal ifølge politiet ha gått til et målrettet til angrep mot 17-åringen.

Unge gjerningspersoner en hodepine for myndighetene 

Nettopp unge/mindreårige gjerningspersoner forekommer stadig oftere i grove voldssaker, både i Norge og i Sverige. Det er en del av den kriminalitetsutviklingen man nå ser.

Grunnet sin unge alder, slipper så unge gjerningspersoner og voldsutøvere oftest unna med svært milde reaksjoner fra politi og rettsvesen. De instrueres av advokater og hjelpere om hva de skal si, og sakene svinner fort hen til intet.

Det blir gjerne snakk om helsevesen, fritidstilbud og oppfølgning.

De unge gjerningspersonene selv flirer, og nyter heltestatus i sine miljøer.

Det har i en del tilfeller, spesielt i Sverige, vist seg at en del kriminelle miljøer bevisst benytter unge gutter til å begå ulike lovbrudd, ofte vold, fordi dette setter myndighetene sjakk matt.

Så langt vites det ikke om det er noen slik sammenheng i denne aktuelle saken.

Les også: 

Knivstikking på biblioteket på Holmlia, en person pågrepet

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.