OSLO TINGRETT: Den populære rap-artisten bør sone ti år for drapsforsøk, mener statsadvokat Peter André Johansen: – Hadde [N.N.] dødd, så hadde vi kalt dette en ren likvidering.

Den 25 år gamle musikeren er tiltalt for drapsforsøk på en 17-årig gutt i en undergang på Stovner i Oslo i oktober 2021. Gutten ble truffet i setemuskelen. Kulen gikk gjennom guttens kropp og kom ut på fremsiden av hoftekammen.

Musikeren kan vise til flere millioner avspillinger av et knippe av låtene sine på strømmetjenester.

Flere av tekstene handler om vold og narkotikasalg, og ifølge aktor, statsadvokat Johansen, forherliger flere av dem vold. To låter ble avspilt for retten. I en av tekstene nevnes blant annet «kalashnikov» og «45en». 25-åringens forsvarer Usama Ahmad har tidligere avvist at dette er relevant for straffesaken. Han la tirsdag ned påstand om frifinnelse for sin klient.

I nærheten av åstedet fant politiet en veske som inneholdt denne Smith & Wesson-pistolen, modell 659. Document har fått bildet fra Oslo statsadvokatembeter. Foto: Politiet

Tause som østers

Artisten skal ikke være tidligere domfelt, men er av politiet omtalt som en «kjenning». Allerede fredag må han møte i retten igjen, i en ny straffesak.

Artisten har hele tiden nektet straffskyld, og ikke villet forklare seg for politiet. Også i retten har han vært taus som en østers. Det samme gjelder hans medtiltalte kamerat, som påtalemyndigheten mener har slettet bevis fra telefonen sin og bistått artisten med å gjemme seg for politiet. For ham vil aktor ha ni måneders fengsel.

Også kameratens forsvarer, advokat Fisnik Baki, krevde frifinnelse for sin klient. Han mener det ikke er bevist at han hadde kjennskap til skuddene på Stovner.

– Åpenbar voldsromantikk

Statsadvokat Johansen oppsummerte flere straffeskjerpende momenter, blant annet at artisten har stor innflytelse i sitt nærmiljø og at offeret var mindreårig, for å underbygge sin påstand om hele 10 års fengsel.

– Et sentralt element er at dette er skyting på åpen gate, et annet at det er vold mot et barn. Det er også åpenbar voldsromantikk i tekstene han fremfører, og dersom retten finner at dette er en realisering av den voldsromantikken, så er det åpenbart at det også er et skjerpende element i saken, sier Johansen til Document.

25-åringens forsvarer Usama Ahmad understreket at artisten er tilknyttet et selskap som har egne låtskrivere, og at det ikke er ført bevis for at han selv har skrevet tekstene han fremfører.

På spørsmål fra TV 2 ønsket imidlertid Ahmad ikke å svare på om artisten mener han har skrevet sangene sine selv.

Taushets-kodeks

Statsadvokaten mener at mange unge mennesker ser opp til musikeren, og at han, gjennom sine tekster, bidrar til en kodeks der ingen vitner tør eller ønsker å snakke med politiet.

Heller ikke vitnene i saken har vært særlig snakkesalige om hva de så eller hørte på åstedet. Enkelte har vært rammet av akutt hukommelsessvikt, mens andre har nektet å forklare seg om andre enn seg selv.

Også fornærmede husket dårlig og hadde problemer med å forklare seg detaljert. Han sa at han kjenner tiltalte som «en hyggelig fyr», og at han har vanskelig for å se for seg at det var han som skjøt ham.

Under fornærmedes forklaring lurte aktor på om han prøvde å minimere alvoret i saken.

– Er det sånn at du ikke har lyst til å fortelle alt om det som har skjedd, og kanskje vil gjøre saken mindre ille enn den egentlig er? Har jeg noe rett i det?

– Nei.

– Jeg vil tenke at det er kjempeubehagelig å sitte og måtte forklare seg i en så alvorlig sak mot en som er nabo? Er det ikke dét?

– Selvfølgelig, svarte fornærmede lavt.

– Kollektiv selvpålagt hukommelsessvikt

Under rettsforhandlingene kom det frem at musikeren og skuddofferet bor et steinkast fra hverandre på Stovner.

Statsadvokat Johansen mener at det at såpass mange dels har husket lite og dels har vært lite villige til å forklare seg i retten, er straffeskjerpende for artisten.

– Hendelsen skjer innenfor et miljø der det hersker en kollektiv selvpålagt hukommelsessvikt. Jeg er helt overbevist om at vitnene som var inne her i dag, vet nøyaktig hvem som skjøt, men de sier det ikke. Kodeksen virker å omfatte store deler av ungdomsmiljøet. Det er direkte skadelig for nærmiljøet.

– Må bli fastere i klypene

Fordi det skytes stadig mer på åpen gate, må straffene skjerpes, mente Johansen, som la frem statistikk for retten.

I 2019 var det 5 anmeldelser for skyting på åpen gate i Oslo politidistrikt, året etter økte tallet til 12, og i 2021 og 2022 steg det videre til henholdsvis 20 og 22 anmeldelser. Statistikken omfatter kun skyting som resulterte i kroppsskade.

Utviklingen innebærer at domstolene må bli mer faste i klypene i disse sakene, mener Johansen.

– Skyting på åpen gate har et helt åpenbart farepotensial. Det er den mest ekstreme formen for ordensforstyrrelse. Det skaper frykt i nabolaget, og utenforstående kan bli truffet, sier han.

I tingrettens svingdør

Allerede fredag må musikeren møte i Oslo tingrett igjen, tiltalt for flere forhold.

Den 28. august 2022 skal han ha kjørt bil i Oslo sentrum med 0,5 i promille. Ifølge tiltalen stoppet han i et lyskryss og flyttet seg fra førersetet til baksetet. Fordi han ikke satte på håndbrekket, trillet bilen bakover. En politibil, som forsøkte å stoppe ham, måtte rygge for å unngå sammenstøt.

Da artisten ble tatt med til sentralarresten, fant politiet en foldekniv, og han er dermed også tiltalt for å ha båret kniv på offentlig sted.

I tillegg er 25-åringen tiltalt for to tilfeller av å ha kjørt for fort. I juli i fjor ble han tatt i 123 kilometer i timen i en 70-sone i Oslo.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.