Minst fem ungdommer ble knivranet av andre ungdommer i Oslo på lørdag. Flere av disse skal ha vært såkalte Vipps-ran, der ofrene trues til å sende penger via mobiltelefon.

Politiet opplyser til VG at de leter etter to gjerningspersoner, som antydes å være i alderen 14–16 år. Den ene gjerningspersonen var ikledd grå og svart joggedress, mens den andre var høy og iført mørkeblå jakke. De skal begge være mørke i huden, og en av dem skal ha snakket gebrokkent.

Minst fem ungdommer ble knivranet i Oslo på noen timer

Vipps-ran forekommer ikke bare i Oslo, men også i Stavanger, Trondheim og andre norske byer.

I Drammen, en av Norges mest multikulturelle kommuner, tømmer ungdommer kontoene sine før de drar inn til sentrum, av frykt for at de kan bli ranet. «Vi blir fortalt at flere nå velger å vippse pengene de har på konto til foreldrene før de drar til Drammen. Om de skulle bli ranet, så har de nesten ikke penger på konto», forteller Geir Oustorp, leder for forebyggende enhet ved politiet i Drammen.

Ungdommer som drar til Drammen, frykter å bli ranet

Vipps selv er bekymret for hendelsene. «Dette er en trist utvikling som vi ikke liker», sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde til TV 2.

Hun utelukker ikke at Vipps kommer til å gjøre grep for å begrense muligheten for slike ran.

Lunde forklarer at det ikke er mulig å sende eller motta penger med Vipps uten en konto i eget navn. «Vi vet hvem som sender penger med Vipps, og vi vet hvem som mottar penger. Vi er pålagt av politiet å gi ut den informasjonen».

Caroline Lunde mistenker at denne problematikken er mer utbredt enn de Vipps-ranene som blir anmeldt til politiet.

«Vi tror det er ganske mange mørketall. Dette er saker som handler om trusler og vold, og vi tror det er mange ungdommer som ikke tør å si fra», sier Lunde.

Hun kommer med en oppfordring til unge som frykter å bli ranet, og til foreldre: «Pass på at barna dine ikke har med mer enn de trenger på kontoen som er knyttet til Vipps».

Overfor NRK innrømmer kommunikasjonssjef Caroline Lunde at det er vanskelig å stoppe Vipps-ran. «Dette er ofte barn som bor i nærheten av hverandre i samme by. Og det er ofte snakk om lave beløp. Derfor er det vanskelig å avdekke».

At de som blir ranet er så unge kan føre til at de vil føle på stor utrygghet, sier Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

«Det er ekstra alvorlig at det brukes kniv. De må føle at samfunnet stiller opp for dem. For ellers så går det utover den langsiktige tilliten de har til samfunnet rundt seg, og det kan vi ikke akseptere», uttaler han til NRK.

Byrådslederen frykter også at mange ofre ikke sier ifra etter at de har blitt ranet. «Politiet må sørge for at de finner gjerningspersonene».

Lae Solberg vil at Oslo kommune skal gjøre nærmiljøene til barn og unge tryggest mulig, med voksenpersoner og trygge fritidsaktiviteter.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.