Fremskrittspartiet vil at regjeringen skal skjerpe kontrollen på grensen til Sverige for å forebygge gjengkriminelle svenskers innreise til Norge.

Justispolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet reagerer på at politiet i sin trusselvurdering for 2023 trekker fram at svenske gjengkriminelle flere ganger har kommet til Norge og begått vold.

I forbindelse med framleggelsen av rapporten tirsdag sa Kripos-sjef Kristin Kvigne at det i løpet av det siste året hadde vært flere tilfeller der svenske aktører tilknyttet kriminelle gjenger i Norge er blitt synlige i forbindelse med voldsoppdrag.

– De har hatt en voldskapasitet som er til salgs. Den er truende og kan brukes til å true med, uttalte Kvigne til NTB.

Bør ikke aksepteres

FrP har i flere år advart om såkalte svenske tilstander som dreier seg om feilslått integreringspolitikk og økt kriminalitet. Nå gjentar partiet advarselen og vil at regjeringen skal sette inn tiltak for å bremse slik trafikk over grensen.

– Norske myndigheter bør ikke akseptere at svenske kriminelle elementer får lov til å drive virksomheten sin her. Derfor bør justisminister Mehl vurdere å innføre økt grensekontroll mot Sverige, sier Per-Willy Amundsen.

De siste månedene har det vært flere konfrontasjoner mellom medlemmer i kriminelle gjenger på Østlandet. Flere er kommet alvorlig til skade, og politiet skriver i rapporten for 2023 at det er sannsynlig at voldshendelser vil ende med dødsfall som et resultat av de interne oppgjørene.

Har god kontroll

Amundsen ber regjeringen se til Danmark, som innførte ID-kontroll på grensen mot Sverige da svenske kriminelle gjenger begynte å operere i landet.

– De fikk kontroll over situasjonen. Vi har fremdeles muligheten til å stanse dette, men da må regjeringen vise handlekraft, sier Amundsen.

Statssekretær Geir Indrefjord (Sp) i Justisdepartementet sier til NTB at regjeringen har styrket politiets arbeid mot kriminelle gjenger i statsbudsjettet. Av 200 millioner kroner i budsjettet for 2022 ble 40 millioner bevilget spesielt for å bekjempe kriminelle miljøer og gjenger i Oslo.

– Norsk politi har god kontroll på grensen og har også et meget godt samarbeid med svenske kolleger. Den norske politistasjonen som nylig ble opprettet på Magnormoen, bidrar også til et tettere samarbeid med svensk politi på grensen, sier Indrefjord.

Per-Willy Amundsen sier på sin side at han frykter Norge vil havne i samme situasjon som Sverige dersom ikke tiltak settes inn for å hindre at gjengkriminelle svensker kommer inn i landet.

– Sverige er ikke lenger et land der myndighetene har kontroll over kriminaliteten, eller hvor innbyggerne kan føle seg trygge, sier Amundsen.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.