Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug mener regjeringen må få bedre kontroll over grensepasseringene for å hindre importsmitte. Foto: Berit Roald / NTB

«En grov forsømmelse» og «helt vilt». Slik beskriver FrP-politikerne Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug at en ikke har bedre kontroll på grensene når justisminister Monica Mæland samtidig lufter muligheten for portforbud.

Regjeringen stengte 2. januar et flertall av norske grenseadganger. Begrunnelsen var at man ville begrense importsmitten. Samtidig innførte man en plikt til å teste seg for covid-19 for alle reisende som har besøkt såkalt røde land.

Men de fleste grensestasjonene er ikke sperret fysisk, bare med et skilt om at de må kjøre til en annen grensestasjon. Flere grenseposter er bemannet bare på dagtid, dokumenterte VG i går. Og tusenvis av flypassasjerer unnlater å teste seg.

Det har fått to tidligere justisministere for FrP til å reagere, skriver Dagbladet.

– Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke gjør mer. Det er for svakt å stenge noen av grenseovergangene juridisk og bemanne andre på dagtid. Da har vi ikke kontroll. I den situasjonen vi er i nå, må vi ha kontroll på grensa, sier justispolitisk talsperson for FrP og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

De kobler manglende kontroll ved grensen opp mot de strenge tiltakene nordmenn utsettes for, samt at regjeringen utreder portforbud.

– Vi har en helt spesiell situasjon. Vi har en justisminister som helt seriøst leker med tanken på å innføre portforbud. Før regjeringen i det hele tatt tenker på å sperre folk inne i sine hjem, bør de som et minimum ha kontroll på grensene våre, sier Amundsen.

Også Sylvi Listhaug reagerer.

– Vi blir pålagt å sitte hjemme. Folk har hatt hjemmekontor i snart et år, unger er hjemme og går glipp av viktig undervisning. Eldre og syke kan ikke få besøk. Mange betaler en høy pris. Da kan vi ikke ha vidåpne grenser uten kontroll. Det er helt vilt at man sier at man har stengt grensen, og så er det bare å kjøre tvers igjennom.

Amundsen ber regjeringen om fysisk å sette inn soldater på grensen. Ifølge Justisdepartementet er det snakk om et 50-talls grenseoverganger som nå er stengt med skilt. Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) sier det ikke er mulig å kontrollere alt.

Amundsen er uenig.

– Det lar seg helt fint gjøre ved å bruke personell fra tollvesenet, politiet og Forsvaret, sier han.

Amundsen viser til at inntil 40.000 HV-soldater kan kalles inn for å bemanne grensen. Han innrømmer at dette vil koste penger, men mener prisen blir som «vekslepenger» mot hva de andre smitteverntiltakene koster samfunnet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.