Sulvi Listhaug på pressekonferansen etter at sentralstyret hadde bestemt å kaste ut Geir Ugland Jacobsen. Foto: Berit Roald/Scanpix

Sylvi Listhaug har gitt et intervju til VG hvor hun kommer med oppsiktsvekkende uttalelser om nasjonalkonservatisme. Hun sier det gir henne assosiasjoner til nasjonalsosialisme. Det er vanskelig å tenke seg at de to andre deltakerne, Jon Helgheim og Per-Willy Amundsen deler disse tankene, men de må stå inne for dem.

Men nasjonalkonservativ er et begrep som jeg kjenner at jeg får litt frysninger av, for å være helt ærlig, sier Listhaug.

– Hvorfor gir det deg frysninger? Hva er det med ordet?

– Her er det historikken rundt det som har med miksen mellom nasjonal og ideologier. Nasjonalsosialisme er fra gammelt av det mest kjente begrepet, Så nasjonalkonservatisme, jeg tror mange får litt ubehag knyttet til det begrepet, selv om alle stort sett er enige i Frp om at vi skal ta vare på Norge, vi skal passe på kulturen vår, ta vare på norske interesser og det er det utenrikspolitikken skal handle om.

Sylvi Listhaug jukser og det er samme teknikk hun tidligere selv er utsatt for av politiske fiender. Nå bruker hun samme teknikk mot motstandere i eget parti. Forstemmende og utrolig, vil mange si.

Det er ingen direkte sammenheng mellom nasjonalkonservatisme og nasjonalsosialisme. Når ordet nasjonalkonservatisme har dukket opp igjen skyldes det at politikken er blottet for både konservatisme og nasjonale verdier. Det visste Sylvi en gang. Men noe har skjedd.

Hvis dagens Sylvi får frysninger er det fordi hun selv velger det. FrP er tidligere blitt kjørt av mediene: Partiet er en mellomstasjon før nasjonalsosialisme. Er det noen som burde vite hva en slik hersketeknikk innebærer så er det Sylvi Listhaug. Det er bare et par år siden 22. juli-senteret fremstilte henne som åndelig mor til Anders Behring Breivik. Har hun glemt det?

Hun begår samtidig en grov brunbeising av en navngitt person, som nettopp er kastet ut av partiet. En gruppe mennesker i Oslo FrP ønsket å ta partiet i en nasjonalkonservativ retning. Var de forkledte nasjonalsosialister?

En slik brunbeising forgifter det politiske klimaet.

VG får Per-Willy Amundsen til å ta avstand fra sine uttalelser fra to år tilbake:

I juli 2018 skrev Amundsen på Facebook at han var stolt av å definere seg som nasjonalkonservativ.

– Er du fortsatt stolt eller har du ombestemt deg?

– Jeg er økonomisk liberal og verdikonservativ, i likhet med mange andre i mitt parti. Denne statusen er to og et halvt år gammel, og det har skjedd mye siden den gangen. Jeg ville ikke brukt akkurat de ordene, sier Amundsen og ler.

– Du stiller deg bak kritikken fra Listhaug, og de assosiasjonene hun får?

– Selvfølgelig.

Amundsen har ikke en gang guts til å distansere seg eller nyansere om så bare litt. Han kunne svart: “Jeg ville uttrykt det litt annerledes.” I stedet undertegner han brunbeisingen av Ugland Jacobsen.

Vi må spørre: Er det ting personer har sagt som ikke er kjent? I så fall må de på bordet. Dette er så grovt at det er på grensen til injurierende.

Før ble FrP’ere brunbeiset og kalt rasister. Nå er det partiets nestleder som står for behandlingen.

Forstår Listhaug og Jensen hva de har stelt istand?

Amundsen kaster på eget initiativ mistanke på flere i Oslo FrP:

– Jeg oppfatter ikke at det er en konflikt som er reell innad i partiet, men så er det noen i miljøet rundt Ugland som forsøker å skape motsetninger som ikke eksisterer og med det skaper tvil om partiets syn og troverdighet.

– Hvem er det da?

– Nei, jeg sier at det er jo Ugland.

– Men folk i miljøet rundt ham, hvem er det?

– Krefter i Oslo. Jeg vil ikke definere noe nærmere enn det, sier Amundsen.

Å si at partifeller “forsøker å skape motsetninger” er grovt når det handler om at de står for et annet syn. Amundsen antyder ond vilje. Og insinuasjoner om “miljøet rundt ham” er giftspredning.

VG kan bare trille ballen i mål:

– Krefter i Oslo, inkluderer det også Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde?

Da begynner Amundsen å snakke om Carl I. Hagen og hvor viktig det er å få ham med. Vil virkelig Hagen bli tatt til inntekt for slik behandling av partifeller?

 

Sylvi Listhaug: Får frysninger av «nasjonalkonservativ»

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.