Seks biler brant i Herslebs gate. (stillbilde fra video)

Justisminister Per-Willy Amundsen advarer mot å piske opp stemningen etter bilbrannene i Oslo. Samtidig tar Sylvi Listhaug til orde mot «svenske tilstander».

Amundsen sier til TV 2 at han mener omfanget av brannene kan ha blitt overdrevet noe i mediene.

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) besøkte han Stovner politistasjon fredag for en orientering fra politiet om situasjonen i Oslo.

– Vi skal være forsiktige med å fremstille dette som svenske tilstander i Norge. Det er overhodet ikke situasjonen her, sa Amundsen etter møtet.

Listhaug bruker uttrykket

Uttalelsen står i kontrast til utspill fra regjeringskollega og partifelle Sylvi Listhaug to dager tidligere. På sin Facebook-side har hun lenket til en artikkel om bilbrannene, og tilføyd følgende innlegg:

– Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge! I Sverige har dette kommet som en konsekvens av en for høy innvandring over tid kombinert med for dårlig integrering. Jeg håper de andre partiene i Norge våkner før vi har samme tilstander her.

Listhaug er i permisjon og befinner seg for tiden i Sør-Afrika. Hennes politiske rådgiver Espen Teigen svarer derfor på hennes vegne på hvorvidt det er en uenighet mellom de to politikerne om hvordan man skal omtale saken.

– Det vi har sett den senere tiden med bilbranner, vold og alvorlig kriminalitet gjør folk bekymret, og det skal vi ta på aller største alvor, skriver Teigen i en epost.

– Vi mener ikke at det er svenske tilstander i Norge, men det kommer ikke av seg selv. Fører vi en naiv asyl- og innvandringspolitikk kombinert med en integreringspolitikk som ikke virker, kan det også skje i Norge, skriver han videre.

Jensen forsvarer Facebook-innlegg

Samtidig som justisministeren maner til å roe begrepsbruken, har hans parti fått mye oppmerksomhet om et innlegg på Facebook denne uken, hvor bilbrannene knyttes opp mot integreringsproblematikk. «Slik skal vi ikke ha det i Norge. Lik og del hvis du er enig med oss», står det under et bilde av en bil i full fyr.

Dette har fått blant andre SV til å reagere. Kari Elisabeth Kaski påpekte overfor NRK torsdag at politiet ikke vet hvem som står bak, og at Frp forsøk å slå politisk mynt på saken.

Frp-leder Siv jensen avviser kritikken. Hun understreker at det er politiets jobb å etterforske, men at det blir debatt om hvem som står bak, bør ikke overraske noen.

– Jeg mener det er en debatt det er viktig å ta og vi ser at mange er urolige. At noen ikke er enig i det, er en ærlig sak. Men vi kommer til å fortsette å reise debatter som er kontroversielle, sier hun til NTB.

– Situasjonen under kontroll

Justisministeren sa etter møtet på Stover politistasjon at han føler seg trygg på at politiet har kontroll på situasjonen.

Til sammen elleve biler er trolig blitt påtent i Oslo denne uken på Mortensrud, Høybråten, Furuset og i Gamle Oslo. Den siste måneden er biler og søppelkonteinere også blitt påtent på Vestli og Stovner i Oslo og det er blitt kastet stein mot politi, vektere og brannvesen.

– Det har brent noen biler her, men det har nok ikke brent så mange flere enn det har gjort tidligere, presiserte politimester Hans Sverre Sjøvold etter møtet med politikerne.

Ingen er pågrepet i forbindelse med brannene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂