(Illustrasjonsfoto, Wikimedia Commons)

Til sammen elleve biler er trolig blitt påtent i Oslo de to siste nettene. Store politiressurser er satt inn for å finne gjerningspersonene.

– Vi ser selvfølgelig svært alvorlig på dette. Alle tilgjengelige enheter har vært i aksjon i løpet av natten, inkludert politihelikopteret. Det er allerede satt inn tiltak, og det blir satt inn enda flere tiltak etter hvert, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB.

– Sakene etterforskes som enkeltstående hendelser, men vi forsøker å se om det er noen sammenheng mellom brannene. Vi vet ennå ikke om de er påtent, men kan ikke utelukke dette, sier seksjonsleder Rune Skjold i Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til NTB onsdag.

Leter etter hvit bil

Politiet fikk først melding om at to biler brant i Micheletveien på Furuset 25 minutter over midnatt natt til onsdag. De neste bilbrannene ble meldt inn til politiet klokken 2.48. Totalt seks biler sto da i brann i Herslebs gate i bydelen Gamle Oslo. Ifølge politiet skal det først ha brent i én bil, men flammene spredte seg til ytterligere fem biler. Det var imidlertid aldri fare for at ilden skulle spre seg til bygninger i nærheten.

– Det er gjort tekniske undersøkelser på begge åstedene, og vi har søkt etter en hvit bil som et vitne så kjøre i høy hastighet etter brannen på Furuset. Vi har også avhørt en god del vitner og foretatt rundspørringer. Vi har også fått tak i overvåkingsvideoer, sier operasjonslederen.

Skjold sier saken er gitt høy prioritet og at det er satt av mye ressurser for å løse den. Alle som er oppført som eiere av de brente kjøretøyene er allerede sjekket ut av saken og ingen av dem skal ha noen mistanke knyttet til seg. Også politi ved de lokale stasjonene er trukket inn i arbeidet, det samme er avdelinger som jobber spesielt opp mot ungdomsmiljøene i hovedstaden.

Ber om tips

Bilbrannene i Herslebs gate skapte så mye røyk at politiet ba beboere om å holde seg innendørs og lukke vinduer. Varmeutviklingen og røyken utløste også en brannalarm på stedet. Brannvesenet hadde kontroll på bilbrannene både på Furuset og i Herslebs gate etter kort tid.

Politiet etterforsker nå om onsdagsnattens branner kan ha sammenheng med andre bilbranner i byen den siste tiden. Så sent som tirsdag brant tre biler på Mortensrud og Høybråten.

– I alle sånne saker tar vi høyde for at de kan være påsatt. Vi søker etter gjerningsmenn og biler, sier Ullsand. Han ber folk som har sett biler kjøre fra området i Herslebs gate mellom klokka 2.30 og 2.50 natt til onsdag, om å ta kontakt.

– Vi har noen observasjoner, og allerede litt å gå etter, men vi må ta en etterforskning steg for steg, sier Skjold.

Et vitne har forklart at det som muligens var en hvit BMW kjørte fra brannstedet på Furuset i stor fart. Politiet søkte etter bilen, men uten å finne den i løpet av natten. Alle bilene som sto i brann, blir tauet inn for kriminaltekniske undersøkelser.

Tre bilbranner tirsdag

Politiet vet ennå ikke med sikkerhet om bilene som brant på Mortensrud og Høybråten natt til tirsdag, var påtent, men ser de to brannene i sammenheng. Ingen er så langt pågrepet etter tirsdagens bilbranner.

I tillegg til mange patruljer og politihelikoptre har politiet satt inn politihunder i jakten på spor etter mulige gjerningspersoner de siste to nettene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂