I en debattartikkel i avisen Aftonbladet beskriver den tidligere svenske politimannen Christoffer Bohman hvorfor han i februar 2023 har sagt opp sin stilling i politiet.

Bohman skriver at i hele hans voksne liv har han vært politi og jobbet med alvorlig organisert kriminalitet. I disse årene trodde han at politiet alene kunne snu den grove volden som rammer Sverige. Nå har han innsett at dette ikke stemmer og har derfor sagt opp sin jobb.

Uansett hva han gjorde ble forholdene bare verre og verre. Volden i svenske gater fortsetter å nå nye nivåer. Han og hans kolleger i politiet viet sine liv til å sette kriminelle i fengsel, men hvor stor forskjell gjør dette hvis det står ti nye kriminelle i kø for hver person de fjerner fra gatene?

I intervjuer med media har Bohman sagt at ting vil bli verre før de blir bedre. I det siste har han derimot begynt å tenke på hvor lenge det kan bli verre før det blir bedre. Hvor mange flere må dø før det snur?

Bohman beskriver en tilbakevendende drøm. Han står i et oversvømmet rom. Det er mer og mer vann på gulvet. Politiet løper rundt med bøtter. De mangler tid med sin egen familie mens de vasser rundt i vannet. Utenfor rommet høres stemmer som etterlyser flere mopper og mer effektive mopper. Det han ser i drømmen er kranen på veggen som kontinuerlig pumper ut mer vann på gulvet. Dette er blitt et nasjonalt problem. Volden er nær oss nå.

Christoffer Bohman velger å gå videre med erfaringene fra sine mange år i politiet. Han ønsker å fokusere helt på å håndtere kranen og skru av tilsiget før flommen oppstår. Flere politifolk alene er ikke nok til å stoppe den grove volden som river en generasjon i stykker. Kranen er samfunnets ansvar.

Bohman vil løse problemene ved å jobbe forebyggende. For personer under 15 år er ikke politiets verktøykasse for forebyggende tiltak nok. En ny strategi må utvikles. Når politiet, alt for sent, må forholde seg til en ung mann som er blitt radikalisert har samfunnet sviktet. Det har gått for langt og det er for sent. Denne gutten burde vært behandlet mye tidligere. Guttens vanskelige livsforhold er vannet som spruter ned på gulvet, mener han.

Christoffer Bohman tror fortsatt at samfunnet trenger politimenn som tørker hardt opp, men samtidig må vi redusere vannstrømmen fra kranen. Hvis det svenske samfunnet skal lykkes i kampen mot voldskriminalitet må Sverige i tillegg til satsing på rettsvesenet gjøre like store investeringer i foreldrestøtte, i skolene, i fritidsparkene, i idrettsforeningene, i sosialrådgivere og feltassistenter.

Bohman forklarer derimot ikke hvor mye disse tiltakene vil koste, og hvem som skal betale for dem. Er dette nok til å stoppe voldsspiralen i svenske byer?

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.