Voldsbølgen i Stockholm og andre svenske byer er så ille at den ryster selv erfarne politimenn. «Jeg har vært politi i 30 år og har aldri opplevd en slik belastning fra så mange alvorlige voldsforbrytelser. Det har vært utrolig slitsomt», sier Niclas Andersson fra politiet i Stockholm.

Ettersom dødelig vold har økt, har presset på svenske rettsmedisinere også økt, ikke minst fordi alvorlige voldsforbrytelser ofte er kompliserte og tar lengre tid å obdusere. Dette melder statskanalen SVT.

«De som blir drept blir nå skutt med flere skudd enn før. Dette gjør det komplisert og tar tid å etterforske», sier Louise Steinhoff, rettsmedisiner ved Rättsmedicinalverket i Solna ved Stockholm.

Når det er sterk mistanke om lovbrudd ved et dødsfall blir det foretatt omfattende obduksjoner. To rettsmedisinere gjennomfører da undersøkelsen. Dette innebærer at andre obduksjoner må vente for ikke å forsinke politiets etterforskning.

Nå er det mange unge menn som kommer inn med kroppen full av kulehull. Det er ikke uvanlig at flere ofre for gjengskytinger må obduseres hver uke. Arbeidsbelastningen for de som jobber med slike saker har i perioder vært stor. Dette blir blant annet løst ved at personalet jobber overtid. «Ved dødsskytinger prioriterer vi disse sakene», kommenterer Steinhoff.

Dessverre er voldsspiralen mellom konkurrerende kriminelle gjenger i Sveriges hovedstad så sterk at den påvirker saksbehandlingstidene. Ifølge Rättsmedicinalverket er det ikke uvanlig at flere kompliserte og alvorlige kriminalsaker etterforskes parallelt fordi skytingene ofte skjer i klynger som hevn og gjengjeldelse.

«Vi gjør det vi kan for å unngå lengre saksbehandlingstid. Men det er vanskelig å unngå at dette fortrenger og forsinker annet arbeid», sier rettsmedisiner Louise Steinhoff.

Stockholm: Politiet frykter at kampen mot gjengkriminalitet ikke kan vinnes

Fortvilte svensker: – Stockholm er blitt et flerkulturelt «rövhål»

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.