Etter flere påsatte branner på kort tid ønsker politiet i Stockholm tips fra publikum. Det handler om at unge mennesker fyller bensin på store PET-flasker som skal brukes til å sette fyr på boliger.

Ifølge politiet ser de et tydelig mønster. Ungdom tar taxi til bensinstasjoner hvor de fyller opp store flasker og dunker. Så tar de drosje videre til boliger, hvor de setter fyr på bensinen for å brenne huset.

«Det er ikke ny oppførsel, men de siste ukene har vi hatt en del avvik og forbrytelser med akkurat den tilnærmingen», sier Erik Åkerlund, kommandosjef i den spesielle hendelsen Frigg i Stockholm, til SVT.

Politiet har derfor bedt drosjeselskaper og bensinstasjoner om å være oppmerksomme på fenomenet, og slå alarm dersom de ser noe mistenkelig.

«Vi har også sendt ut informasjon til de berørte næringene, både bensinselskaper og drosjenæringen, for å varsle om oppførsel som virker merkelig», sier Åkerlund.

Mistenkte er blitt pågrepet etter tips. Svensk politi sier også at de var i stand til å forhindre flere voldsforbrytelser takket være det.

Samtidig har 37 ulike aktører innen Stockholms län startet et nytt samarbeid i et forsøk på å minske antallet unge gjengkriminelle i regionen.

«Dette handler om unge mordere som myrder andre barn», kommenterer Anna Kinberg Batra, guvernør i Stockholms län. Målet er å bremse den eskalerende volden i Stockholm.

Ved å utveksle informasjon via et Regionalt operativt senter (ROC) får alle aktører raskt et felles bilde av situasjonen, noe som gjør at innsatsen kan koordineres bedre.

«Det vi håper er at vi kan få tak i disse personene raskt og få dem vekk fra gaten», sier Anna Kinberg Batra. «Hele samfunnet må erkjenne at det vi har gjort så langt ikke har vært nok».

Stor brann i industribygg utenfor Stockholm er trolig påsatt

Sverige: I 2022 og 2023 er det gjort minst 100 anmeldelser om seksuallovbrudd i drosjer

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.