Sakset/Fra hofta

Alle bilder og meldinger om branner rundt om i Danmark virker opphissende på de unge på galeien. Hvis man går nærmere inn på enkelthendelser, er det vanskelig å godta at det er utslag av frustrasjon. Hvorfor skulle innvandrerungdom tenne på en barnehage? Eller en buss midt i Købehavn?

Historien om brannen i barnehagen i Tilst i Århus sier en hel del. Fire gutter i 15-16-årsalderen er anholdt. De tok rolig bussen etter å ha tent på. De lot seg ikke affisere av at det var fest i et selskapslokale bare 15 meter unna. Politiet måtte be deltakerne flytte bilene. Det la en viss demper på festen, heter det.

Ressursbruk: 16 brannmenn måtte til for å slokke brannen. Så skulle ISS skadeforsikringsservice inn og dekke til bygget. Imens tøffet unge innvandrergutter forbi på knallert og så interessert på resultatet. Hvor lenge kan myndighetene finne seg i å bli gjort «til grin»?

Mange børn i Tilst kommer ikke i vuggestue på mandag, for lørdag aften omkring kl. 19.20 blev institutionen i Tilst ildspåsat – formentligt af teenagedrenge, som blev anholdt i en bus på vej væk fra gerningsstedet – Vuggestuen Haurumsvej 1A.

Branden blev påsat i børnenes soverum, og medførte omfattende skader på vuggestuen, som dog langt fra udbrændte.

Tydeligvis påsat

«Det er tydeligt, at branden er påsat, og vi har anholdt to formodede gerningsmænd – to brødre 15 og 16 år, som var på vej væk i en bus,» siger vagtleder vicepolitiinspektør Claus Danø hos Østjyllands Politi i Århus til jpaarhus.dk.

Endnu to er anholdt mistænkt for at have haft forbindelse til branden.

16 brandfolk kæmpede i godt halvanden time med at minimere skaderne på vuggestuen. Vuggestuens tag blev i hast brækket op for at forhindre at ilden via mellemloftet skulle sprede sig til hele bygningen.

Tilskuere

De ansatte i barnehagen kom løpende og sto og så arbeidsplassen gå opp i røyk. Hva gjør en slik opplevelse med de voksne? Hvordan påvirker det forholdet til omgivelsene og familiene til de som tenner på?

Skræmt personale som til dagligt arbejder i børnehaven kom til stedet

15 meter fra branden var der fest i et selskabslokale, som ligger i forbindelse med værtshuset Troubaduren.

«Det var fuldstændig vildt. Flammerne stod mange meter op fra taget og politiet kom ind og sagde, at vi gjorde klogt i at flytte vore biler, sagde Donald Steffensen.

«Så jeg flyttede min bil i en fart,» siger han.

«Det ligger da lidt en dæmper på festen, når det brænder inde ved siden af. Vi blev ret bange på et tidspunkt,» sagde en kvindelig festdeltager, som ikke ønskede hendes navn på Jpaarhus.dk

Århus Brandvæsen indkaldte ekstra mandskab for at være forberedt på natten aktiviteter, fordi bygningsbrande som den i Tilst kræver langt flere brandfolk end de container- og bilbrande, som har gjort det ud for langt størstedelen af de brande, der på fjerde døgn hærger rundt omkring byen.

Man må spørre hvorfor det ikke innføres portforbud om natten i en del av de mest utsatte områdene.

Selvtekt

Så langt er det ikke kommet en eneste melding om selvtekt, at dansker tar loven i egne hender og straffer de unge. Det er bemerkelsesverdig med tanke på de store ødeleggelsene. Nå foreligger opplysninger om at de som har fått ødelagt sine biler, verktøy og annet, må dekke det meste av skadene selv. Det utbetales i snitt ikke mer enn 52.000 kroner for en utbrent bil. De rammede vil lide store tap.

Tente på buss

Det er tydelig at brannstiftelsene virker smittende. Enten det er organisert eller ikke, hva får innvandrerungdom til som på signal å gå løs på omgivelsene og ramme myke mål som skoler, barnehager og biler?

Det minner faktisk om geriljakrig og asymmetrisk krigføring. Utstyrt med en kanne bensin er det utrolig hvor mye man kan få ødelagt.

Kort før kl. 23.00 blev der anmeldt en brand i en bybus på Vesterbrogade ved Rådhuspladsen i København. Et sæde på øverste dæk i bussen blev sat i brand af tre hætteklædte unge indvandrere.

De unge løb væk, da bussen aftog farten. Branden er slukket, og politiet regner nu med, at videooptagelser fra bussen vil afsløre gerningsmændene, oplyser politikommissær Lars Borg fra Københavns Politi.

Og hvorfor dette hatet mot skolene? Er det fordi brannstifterne forbinder dem med nederlag, eller er det symbol på de verdier samfunnet står for?

En skolebrand er muligvis blevet afværget på en skole i Guldbergsgade i København. Her blev politiet hurtigt underrettet om, at 8-10 unge var i færd med at sparke flere døre ind. De unge løb fra stedet, da politiets patrulje nåede frem.

Ved 22-tiden så nogle beboere på Amager to-tre unge mennesker fylde benzin på nogle flasker på en tankstation. 10 minutter efter var der brand i et skur i Holmbladsgade, men branden blev slukket hurtigt, fordi politiet allerede var alarmeret. Politiet leder fortsat efter de unge.

Ukendte gerningsmænd forsøgte i går aftes at sætte ild til Sdr. Parkskolen i Ringsted,

Gerningsmændene smadrede en rude ind til skolens sløjdlokale og kastede en molotovcocktail ind, oplyser DR Sjælland.

Det er anden gang på få dage at det går ud over Sdr. Parkskolen.

Hvordan kan innvandrerungdom få stå og fylle bensin på flasker på en bensinstasjon? Burde ikke myndighetene innføre regler som gir noen ubehagelige konsekvenser for dem som kjøper bensin til pyromanvirksomhet?

Brand i skole, vuggestue og bybus

De fleste av disse episodene er fra natt til lørdag.