Brannfolk i Danmarks største byer er så utsatt for sjikane på jobben at flere sier opp. Allerede er problemet med sjikane mot brannfolk at brannvesenet holder seg unna fra steder i Taastrup og på Amager med mindre de får politieskorte:

«Vi er nu begyndt at opleve, at brandfolk finder et andet job, fordi de ikke længere kan overkomme det psykiske pres. Det er helt klart en ny tendens, som jeg i mine 21 år ved brandvæsenet ikke har set før. Det er et skråplan, at vi i nogen områder ikke kan passe vores arbejde i fred,» siger Bjarne Petersen, der er faglig sekretær i bandfolkenes organisation til B.T.

Det samme gjelder for brann om natten på det innvandrertette Nørrebro ved
Mjølnerparken og Blågårds Plads samt Ishøj og Tingbjerg, dersom politiet vurderer at det trekker opp til uroligheter:

«Hvis der er ballade, så venter vi på, at politiet kommer. Det kan brænde ind til juleaften. Vi kører simpelt hen ikke der ind,» forklarer Bjarne Petersen. Chikane mod brandfolk er ikke kun et problem i hovedstadsområdet. I bydelen Vollsmose i Odense samt Gellerup i Århus får brandfolkene ofte kastet sten efter sig, når de kommer for at slukke brande om natten, og derfor må de tit have en patruljevogn med som eskorte.

Truet i fritiden

Selv i en mellemstor provinsby som Slagelse må brandvæsenet lade containere og mindre ting brænde ud i den nordlige del af byen, hvor en gruppe utilpassede unge med indvandrer baggrund, der kaster sten og flasker efter politiet.

På et arbejdsmiljømøde i sidste uge i Nyborg forklarede viceberedskabschef Søren Lundhild fra Slagelse brand og redning, at brandvæsenet kan være nødt til simpelt hen at lade mindre brande være, hvis ikke der er politi til at eskortere dem. og han sagde, at der er stor frustration blandt brandfolkene over ikke at kunne udføre deres arbejde.

«Jeg er også blevet bekendt med, at nogen af ballademagerne i Slagelse tager billeder af brandfolkene og efterfølgende møder op hjemme hos dem. De bliver også truet, når de er ude at handle. Det er langt ude, at sådan noget kan ske i Danmark,» siger han.

Jyllands-Posten: Chikaneramte brandfolk kvitter jobbet