Offisielle tall bekrefter at stadig flere unge mennesker blir utsatt for dødelig vold i Sverige. Dette melder SVT.

Antallet mord og drap fortsetter å øke i landet, og det er særlig den dødelige skytevåpenvolden som øker, ifølge Rättsmedicinalverket. Dette øker også presset på personalet i svenske sykehus, blant annet i Linköping.

«Det er tungt både psykisk og fysisk», sier Annika Lindberg, rettsmedisinerassistent.

Jimmie Åkesson vil sette inn militæret i Sverige: – Vi er i krig

Sverige slites i stykker; svenskene overlates til seg selv

Tallene er hentet fra Rättsmedicinalverkets årsrapport for 2023.

I takt med at den dødelige skytevåpenvolden har økt, har presset på svenske rettsmedisinerne økt, ikke minst fordi alvorlige voldsforbrytelser ofte er kompliserte og tar lang tid å obdusere.

«Vi har flere saker med mistanke om drap, og disse obduksjonene og undersøkelsene er mer tid- og ressurskrevende», uttaler Emilia Byström, assistentlege ved den rettsmedisinske enheten i Linköping, til SVT.

Det har vært en markant økning i antall drap forårsaket av vold med skytevåpen.

Rettsmedisinere har det travelt etter voldsbølgen i Stockholm

«I forhold til skarp vold, det vil si knivvold, som var den vanligste drapsårsaken tidligere, er det nå nesten like vanlig å bli skutt eller utsatt for knivvold», påpeker Johan Berge, rettsmedisiner og leder for den rettsmedisinske enheten i Linköping.

Den rettsmedisinske enheten i Linköping utfører blant annet rettsmedisinske obduksjoner. Opptaksområdet er Östergötland, Örebro, Kalmar, Jönköping og Värmland. Her utføres det rundt 1100 obduksjoner hvert år.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.