Skytingen i Sverige fortsetter. Siden årets tur har 39 mennesker blitt drept i forbindelse med skytevåpenvold, det er mer enn en i uken. Etter litt over seks måneder ser det derfor ut til å være et dystert rekordår for Sverige. Antallet dødelige skytinger har aldri før nådd over 48 på et år.

I løpet av sommeren har volden økt. Men mens antallet skytinger  er høyere enn noen gang, er det også ferietid hos politiet. Ressursene for å etterforske er derfor mindre enn normalt, noe Svenska Dagbladet har lagt merke til.

Onsdag: Botkyrka

De kriminelle gjengene griper nå sjansen til å eie territoriet, og onsdag skjedde tre drap innen 24 timer. To av disse fant sted i Stockholm kommune Botkyrka, som er en kommune med nesten 100.000 innbyggere og hvor syv av ti av dem har en utenlandsk bakgrunn. Kommunen er også et geografisk område der flere kriminelle nettverk herjer.

Om morgenen ble en avdød mann i 20-årene funnet, og om kvelden ble en mann i 25 -årene skutt i hjel. I følge Expressens kriminalreporter kan de to drapene sannsynlig knyttes til hverandre.

I en artikkel i Expressen snakker noen av kommunens innbyggere om hvordan de opplever situasjonen: lyden av skuddveksling, tilstedeværelsen av rettsmedisinske teknikere og minnesmerker som er arrangert på drapsstedene har blitt normale deler av gatescenen. Folk vil bare vitne om de får være anonyme. Det er en bekymring for at personer som kan identifiseres, kan bli utsatt for gjengens vold neste gang.

Men volden har økt de siste årene, det ser intervjuobjektene ut til å være enige om.

– Det börjar förändras. Det drabbar så många runtomkring här. Det har blivit så rått. Folk har inga hämningar och de tar det ett steg längre för varje gång, sier en kvinne som beskriver at hun ikke turte å gå ut i flere dager etter den siste skytingen.

– Min dotter sov tidigt men vaknade när det small. Hon blev rädd och började gråta. Men vi visste inte vad som hade hänt och vi gick då och la oss.

Fredag: Malmö

Fredag ​​morgen ble en mann skutt og drept i boligområdet Heleneholm i Malmö. Skytingen var den fjerde i Malmö på bare en uke. De tre foregående skytingene var rettet mot skutt mot dører og vinduer.

I 2021 skjedde totalt 21 skytinger i Malmö. I 2022, frem til i mai i fjor, skjedde 15 skytinger i byen, men i det tallet er ikke skytingen de siste månedene inkludert.

Det økte antallet skytinger er et stort tilbakeslag, både for den sosialdemokratiske regjeringen og justisminister Morgan Johansson som lovet å «knekke gjengene», og for politimyndigheten. Prosjektet  «Sluta skjut», som blant annet betydde at politiet delte ut armbånd med meldingen om ikke å skyte hverandre, fikk tidligere ros fra et politisk synspunkt, men nå har utviklingen vendt tilbake i feil retning. I Malmö har derfor politiet valgt å kalle regional forsterkning for å hjelpe med etterforskningene.

Les også:

Følelsen av at alt går tapt nekter å forlate meg

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.