Sakset/Fra hofta

Tre kvinnelige politifolk og én mannlig vekter fikk bank av en asylsøker som skulle pågripes på et asylmottak i Stockholm 20. mars i år. De fire lyktes ikke med å pågripe mannen, som slo seg fri og gikk rolig fra stedet. Videoen av episoden fikk flere millioner visninger på Facebook, hvoretter mange svensker uttrykte sinne. I utlandet vakte videoen både latter og forundring.

Sverige opplevde fredag fire skyteepisoder på åtte timer. Seks ble skutt, to drept. NTB forsikrer at det ikke er terror. Tja, det er vel etter hvert et definisjonsspørsmål.

Men det er kanskje et tegn i tiden. Sveriges eskalerende voldskriminalitet og drapstall får selv NTB til å lure.

Man skal være kjapp på tastaturet for å henge med. Kort etter at jeg publiserte denne saken, kom det melding om enda en skyteepisode, da i Malmö. I første versjon av saken stod det at fire var skutt i tre episoder i løpet av fem timer. Den versjonen var aktuell i cirka 20 minutter …

Å følge svenske nyheter er innimellom som å se en skrekkfilm. Det er tett mellom grøssene:

Fredag startet det med at to menn ble skutt i Västerås klokken 15.38. Ifølge Aftonbladets kilder ble de skutt med automatvåpen. Skadeomfang uvisst. Politiet har ingen mistenkte.

Klokken 18.18 ble politiet i Uppsala varslet om skyting i Stenhagen. En mann i 30-årene ble skutt med flere skudd i hodet. Han døde kort etter av skadene.

«Var verkligen pang pang pang»… Skjermdump fra Aftonbladet.

Klokken 20.38 fikk politiet i Stockholm melding om skyting: En mann ble funnet med skuddskader i ansiktet i forstaden Tensta. Et barn skal ha vært vitne til skytingen, skriver Aftonbladet. Noen timer senere døde mannen på Karolinska sjukhuset, hvor det samlet seg rundt 50 mennesker som opptrådte truende mot både personale og pasienter, melder Expressen.

Rundt klokken 23.30 varslet flere Malmö-politiet om skyting i Lagmansgatan. Politiet har funnet et automatvåpen på bakken. To personer er brakt til sykehus med skuddskader; skadeomfanget er ukjent.

Men god forbrukerjournalistikk kan det jo bli. Aftonbladets web-tv gir råd: Slik unngår du kulene.

Det holder ikke å si «La dem holde på, la dem skyte hverandre». Én ting er at det er et etisk sett tvilsomt standpunkt, men man glemmer også bivirkningene. Tenk på barnet som ble vitne til skytingen i Tensta. Merket for livet. Tenk på dem som bor i boligområdet i Västerås hvor det ble skutt med automatvåpen. Lyden av krig. Hva tenkte de som bor der? Får de sove i natt? Kommer de noensinne til å føle seg trygge i sitt eget nabolag igjen?

Mange ganger har uskyldige mennesker vært svært nære på å bli truffet av skudd fordi de befant seg på feil sted til feil tid. Noen uskyldige er blitt drept.

De uskyldigste av de uskyldige er barna.

I Göteborg ble en gutt på åtte år drept da en håndgranat ble kastet inn i en leilighet i august i fjor. Gutten bodde ikke der en gang, han var der på besøk.

Året før ble Luna (4) drept i en svært kraftig bileksplosjon i samme by. Alle fire i bilen ble drept.

Så har vi effekten av vold på befolkningens psyke. Vissheten om at det skytes nesten hver dag, noen ganger flere ganger daglig. Og hva gjør det med folk å vite at landet ditt er på voldtektstoppen i verden? At voldskriminaliteten stiger og stiger?

Mye av volden og drepingen er interne oppgjør i innvandrermiljøer, både gjenger og familiestrukturer. Jo da. Men voldtekter og seksuelle overgrep rammer i høy grad svensker. Og gatekriminalitet kan være ille nok. Folk som ranes med et skytevåpen mot tinningen, kan bli merket for livet. Mange ransofre blir slått og mishandlet. Hvorfor? Flere blir slått etter at de er ranet. Det er overdreven vold. Hat.

Mange som har opplevd voldtekt eller annen vold, får en diagnose: PTS, posttraumatisk stressyndrom. Da kan veien være kort til å bli sosialt invalidisert. Flere må gi opp jobben. De blir arbeidsuføre. Et stort tap for den enkelte – og for samfunnet.

Og nå har jeg ikke en gang nevnt presset på helsevesenet. Kostnaden ved å gi helsehjelp til voldsofrene – somatisk og psykisk.

«Det er ikke kommet fram noe som tyder på at noen av hendelsene er knyttet til terrorisme», skriver NTB om fredagens skyte-stafett i Sverige.

Det er kanskje ikke terror slik man vanligvis tenker på det: med kjøretøy gjennom en folkemengde, eller en kniv og et «Allahu Akbar!».

Men at Sverige terroriseres, dét er hevet over tvil.

Les også