Bydelen Seved i det sørlige Malmø er blitt beryktet som et lovløst område. Det er her postbud måtte utstyres med overfallsalarm.

Borgermester Ilmar Reepalu ble så oppgitt og frustrert at han foreslo adgang til å gi statsborgerskap på prøve, med mulighet for utvisning av lovbrytere. Sosialdemokratenes justispolitiske talsmann støttet til å begynne med forslaget, men så trakk partiledelsen i bremsen. Sverigedemokratene var også for. Her gikk grensen.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson sade först att partiet ställde sig bakom förslaget. Det kritiserades av flera riksdagspartier. Efter hård intern kritik från bland andra partiledaren Håkan Juholt — och beröm från Sverigedemokraterna — backade Johansson.

– Vår linje är inte att vi ansluter oss till Ilmars förslag, säger han till TT på fredagseftermiddagen.

– Partiets linje är att pröva frågan om det är ett problem, det här med medborgarskapet.

Et skritt frem og to tilbake: Reepalu var ganske direkte i sin beskrivelse:

– Många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och har sedan Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet, säger Reepalu.

Skal man beskrive Seved må man våge å snakke om etnisitet og kultur. Der går grensen for det offisielle Sverige.

Man får kun eskrive problemene indirekte.

Bildet som trer frem viser at situasjonen er alvorlig. Seved kan bli mønster for en utvikling som kan og trolig vil spre seg.

Overskrifter og uttalelser i artikler i Sydsvenskan er illevarslende.

«De kriminella gängen har trängt in i samhällskroppen»

Hvorfor har de fått lov å trenge inn i samfunnskroppen? Fordi svenske politikere ikke tør vedkjenne seg problemene, og slett ikke diskutere dem åpent. Journalistene tør heller ikke beskrive situasjonen åpent og ærlig. Slik brytes samfunnets motstandskraft langsomt ned.

To av journalistene i Sydsvenskan har skrevet bok om kriminaliteten, og hvordan fenomenet «mafia» er annerledes enn tidligere, fremover alt ved nettverkene, lojalitetsbåndene, disiplineringen, volden, samfunnsfiendtlighet og omerta – taushet.

– Vi använder begreppet «maffia» för att peka på att de nya gängen har trängt in i samhällskroppen. I Malmö handlar det om flera hundra medlemmar. De nya gängen är inte enskilda öar som de gamla MC-gängen, utan består av nätverk och bekantskapskretsar. Medlemmarna ser sig inte som maffiabossar utan som vanliga skåningar, malmöbor. Deras kriminalitet har normaliserats.

De båda författarna är kriminalreportrar på Sydsvenskan och har granskat mordfallen i Malmö grundligt.

– Vi skrev boken för att vi började undra vad som pågår i Malmö, det kändes som vi kommit till en kritisk nivå, säger Joakim Palmkvist.

– Många unga män i Malmö ser idag brottslighet som en karriärväg. Och har man väl slagit in på den vägen är man fast i den undre världen.

Det har vært ni mord siden 2004. Bare to av dem er oppklart. Antall skytinger på åpen gate og bomber er langt flere.

Journalistene sier det er viktig at publikum trekkes inn og er politiets øyne og ører, men i neste øyeblikk beskriver de hvordan samfunnet setter klamme om kriminaliteten og lovløsheten, for å slippe å bry seg.

«Uppgörelser i den undre världen» har blivit förklaringen när någon skjuts ned i Malmö.

Därmed har det inte setts så allvarligt menar Joakim Palmkvist som tillsammans med Tobias Barkman skrivit boken «Maffiakrig».

«Underverdenen» er en eufemisme, for å slippe å snakke om at Sverige har et parallelt samfunn, både kulturelt, sosialt og religiøst, og også kriminelt. Det er det som er alvorlig: utviklingen av parallelle samfunn, og det skjer i full åpenhet, med myndighetetenes og det offisielle Sveriges velsignelse. For den kriminelle underverdenen vokser ut av de parallelle samfunnene.

Sydsvenskan besøker Seved og blir kjeppjaget av unge menn som eier gaten. De kaster egg på journalistene, politiet tilkalles, men de unge mennene viser ingen tegn til å frykte ordensmakten. Det er deres gate.

I veckan beslöt posten att alla brevbärare som arbetar i Seved ska ha överfallslarm. I augusti fick en brevbärare sin cykel och all post uppeldad och några brevbärare har utsatts för stenkastning. Om det står några hotfulla ungdomar i en port ska brevbäraren hoppa över den porten till nästa dag.

– Det är helt oacceptabelt, säger Henrik Stjärnblad. Vi ska inte ha en situation i Sverige idag där brevbärarna inte vågar åka ut med posten.

Tidigare har poliser, brandmän och ambulansförare attackerats av ungdomsgäng i Malmö. Trakasserier mot brevbärare är ett nytt inslag.

I en lägenhet i området står två stora stenar uppställda i bokhyllan. De kom infarande genom fönstret en kväll för en tid sedan. Lägenhetsinnehavaren vill absolut inte ha sitt namn i tidningen.

En liten detalj i reportasjen er talende.

Polisens närvaro bekymrar dem inte det minsta. De uppträder hela tiden utmanande och särskilt den kvinnliga polisen som är med hånas öppet.

Här har gängen tagit över

Reepalu (S) vill utvisa medborgare

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂