Göta hovrett dømmer fire menn som er tiltalt for medvirkning under de voldsomme opptøyene i Örebro i påsken. Men hovretten fjerner tingrettens beslutning om at to av mennene skal utvises.

Örebro tingsrätt dömde männen i juni 2022 för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse från 4 år till 5,5 år. Två av männen, båda syrier, utvisades på livstid.

De fire dømte anket saken til hovretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett. De ville blant annet blir frikjente eller få redusert straffene kraftig. De to som var dømt til utvisning ville at utvisningen skulle oppheves, skriver Fria Tider.

Påtalemyndighetene på sin side krevde at straffene skulle skjerpes.

Händelsen ägde rum när poliser var på plats i Sveaparken i Örebro för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samband med Rasmus Paludans sammankomst. Poliserna utsattes enligt hovrätten för omfattande våld främst i form av stenkastning från folkmassan i parken.

Örebro: Demonstranter angriper politiet, som tvinges til retrett

Göta hovrett lot selve straffene bestå, da retten konkluderte med at de fire mennene aktivt hadde deltatt i angrepene mot politiet.

– Av bevisningen framgår klart att angreppet har varit direkt riktat mot polisen och att syftet har varit att hindra polisen från att utföra sitt uppdrag. Då är det fråga om sabotage mot blåljusverksamhet och inte våldsamt upplopp, sier Linda Hallstedt, rettens administrator, i en uttalelse.

Gjerningene anses som en trussel mot en viktig samfunnsfunksjon (politiet), og et alvorlig angrep mot demokratiet,

Allikevel anser hovretten at tingrettens dom om utvisning på livstid for to mennene skal oppheves.

– För att utvisa männen skulle det krävas mycket starka skäl för utvisning. Även om männen gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott så finns det med hänsyn till deras personliga förhållanden inte tillräckligt starka skäl för att utvisa dem, sier Hallstedt.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.