Med ny befolkning følger det andre verdigrunnlag. Som for eksempel hva slags familie man kommer fra. Hvis din familie er «god», er det lettere å bli trodd og frikjent i retten. Dette er vi ikke vant med her i Norden. Og ikke ønsker vi å bli det heller. Men i Solna i Sverige bestemte tingretten nettopp at dette kunne legges til grunn i en sak om konemishandling. Kona kom fra en «mindre god» familie enn mannen, og da taper man, ifølge islamske lover. Som kvinne hadde hun sikkert mindre verdi selv også.

De to meddommerne Ebtisam Aldebe og Hasan Fransson bidro til at sharialover gjorde sitt inntog i en svensk tingrett:

Slike meddommere har andre kriterier for vurderinger av mennesker. Dette skal være dine «likemenn». Grøss og gru.

Fagdommeren, Lena Klintefall, kommenterte til Expressen at «slik ser systemet ut»:

– Det är inte så vanligt att två nämndemän överröstar domaren som i det här fallet. Det är inte så vanligt. Men vi har ett sådant system, att nämndemän har en röst var, och jag kan inte göra mycket mer än att säga att systemet ser ut så.

– Det framgår att vi resonerade helt olika, och tyckte olika. Och nu har det överklagats. Vi får se vad hovrätten kommer fram till.

«Vi resonnerte helt ulikt» og «tenkte ulikt». Ja, det ble godt illustrert i skandaledommen, hvor de to muslimske meddommerne mente at den mishandlede kvinnen ikke skulle ha kontaktet politiet, men familien, ettersom paret var gift i henhold til sharialover.

Ikke bare er saken anket til lagmannsretten, det blir også åpnet for en sak hvor de to meddommernes egnethet og opptreden som nemndsmenn skal vurderes.

Cheflagmannen i Solna tingsrätt kallar nu till sig nämndemännen från skandaldomen.

– Efter det gör vi en bedömning om deras lämplighet och om de uppträtt på ett sådant sätt att de inte ska vara nämndemän, säger Lena Egelin, chef för Solna Tingsrätt, till Aftonbladet.

– Jag brukar hantera såna här ärenden på så sätt att jag kallar hit dem, och så får jag prata med dem och höra vad de säger. Efter det gör vi en bedömning om deras lämplighet och om de uppträtt på så sätt att de inte ska vara nämndemän, säger Lena Egelin.

Her er det bare ett svar: De er fullstendig uegnet til å være meddommere i en svensk rettssal når de ikke forstår de grunnleggende rettsprinsippene som ligger til grunn for det svenske samfunnet.

Det at man skal dømmes av sine likemenn og -kvinner, tok utgangspunkt i det gamle trygge og – for enkelte – kjedelige, homogene samfunnet som vi brukte noen tusen år på å utvikle og bare én generasjon på å rasere. Med flerkultur forsvinner begrepet «likemenn». Vi verken tenker eller handler likt lenger.

«Släng ut Sharia ur våra svenska domstolar», er overskriften hos Kristianstadsbladet.

Människor som bor i Sverige ska lyda under svensk lag och inga andra rättssystem. Att en av våra tingsrätter tycks ha dömt enligt ett parallellt ger rysningar.

Aftonbladet   Expressen  Kristianstadsbladet

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂